Turska dignula avione zbog novog grčkog ministra obrane

Turska dignula avione zbog novog grčkog ministra obrane

Grčki novi nacionalistički ministar obrane natjerao je starog grčkog neprijatelja Tursku da u petak digne borbene zrakoplove jer je tek nekoliko dana od preuzimanja dužnosti preletio nenaseljene otočiće uz tursku obalu zbog kojih je i 1996. gotovo izbio rat tih dviju zemalja.

Turski avioni uletjeli su u grčki zračni prostor u kojem su ih dočekali grčki mlažnjaci jer je ministar obrane Panos Kamenos s čelnicima vojske helikopterom letio nad otokom Imiom i bacio vijenac u znak sjećanja na trojicu grčkih časnika koji su prije 19 godina ondje poginuli u helikopterskoj nesreći, objavilo je grčko ministarstvo obrane.

Kamenos vodi malu desničarsku stranku euroskeptičnih Nezavisnih Grka, a incident u petak pokazuje da će u vezi s pitanjima koja nisu povezana sa zajedničkom željom da Grčka izađe iz programa štednje biti napetosti u odnosima unutar koalicije koju je s tom strankom sklopila Siriza, stranka novoga grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Spor oko suvereniteta

Otok Imiu Turci zovu Kardak, a leži sedam kilometara od turske obale. Grčka i Turska obje su članice NATO-a, a višegodišnji spor oko suvereniteta nad tim otocima doveo ih je 1996. na rub rata.

“Ministar obrane otišao je onamo da pokaže patriotizam i oda počast onima koji su ondje umrli”, rekla je glasnogovornica Nezavisnih Grka Marina Kisoveloni.

“Nitko to nije učinio zadnjih 19 godina”.

Ankara nije potvrdila da su njezini zrakoplovi ušli u grčki zračni prostor. “Naša je strana poduzela sve nužne mjere, ali naš zračni prostor nije narušen pa nema potrebe za reakcijom”, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s