Sarajevska kompanija podnela krivične prijave protiv ministara

Kompanija UNIS d.d. iz Sarajeva, koja je ugovorila izvoz oružja Ukrajini, danas je podnela krivične prijave protiv aktuelnog i bivšeg bosanskohercegovačkih ministra trgovine za blokiranje ugovora od pet miliona evra sa Kijevom, zbog protivljenja Rusije.

Sarajevo

Direktor UNIS Grupe Suvad Osmanagić rekao je da su bosanskohercegovački političari oštetili celokupnu privredu izazivajući finansijske gubitke i otpuštanja i da je podneo tužbu za zloupotrebu službenog položaja, jer je odluka da se blokira izvoz oružja Ukrajini bila protiv zakona.
Sarajeviska kompanija UNIS d.d. je trebalo da izveze 300 tona municije za potrebe ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Nadležno bosanskohercegovačko ministarstvo završilo je uvid u kompletnu dokumentaciju, vezanu za izdavanje dozvola za spoljnotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme iz Bosne i Hercegovinu u Ukrajinu, i da je izvršilo interne konsultacije u svetlu aktuelnih dešavanja vezanih za spoljnu politiku BiH.
“U skladu sa navedenim, Ministarstvo će kao odgovorna institucija sačekati zvaničan stav Predsedništva Bosne i Hercegovine po predmetnom pitanju”, saopšteno je iz tog Ministarstva.
Juče je Rusija upozorila BiH ne da isporučuje municiju Ukrajinu, ali Osmanagić insistira da je ugovor legalan i da se Ukrajina ne nalazi na međunarodnoj listi zemalja kojima je izvoz oružja zabranjeno i optužio ministre da su “podlegli pritisku Rusije”.
Član Predsedništva BiH iz redova bosanskih Srba Mladen Ivanić rekao da neće podržati izvoz oružja u Ukrajinu.
“Sve dok ne postoji jaka međunarodna podrška za to, suprostavljam se isporuci oružja zemljama uključenim u oružane sukobe”, rekao je Ivanić.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s