Šeici “okupirali” Sarajevo

Dok Bosnu i Hercegovinu napuštaju mladi u potrazi za boljim životom naseljavaju je šeici i emiri s Bliskog Istoka, navodi Radio televizija Republike Srpske.

Foto: Beta/AP

Televizija dodaje da je, zbog prirodnih lepota ili nečeg drugog, okolina Sarajeva pretvorena u gradilište i pored niskih temperatura.

U protekle dve godine kupljeno je na na stotine hekatara zemljišta oko Sarajeva, Arapi se postepeno šire i na Srednju Bosnu – njihova meta su Kiseljak, Kreševo i druga mesta uz autoput u izgradnji.

U Ilidži, sarajevskoj opštini u kojoj je nekada preovladavala ćirilica, danas je arapski jezik očit na svakom koraku – od agencija, restorana, zgrada…

Poslove uglavnom obavljaju preko posrednika, a jedan od njih, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da su Arapi zainteresovani za velike parcele, ali ponekad, kako ističe, kupuju i manja porodična imanja uglavnom van grada u blizini saobraćajnica i uz reke.

Bitno im je, kako kaže, samo da postoji mogućnost gradnje, a ilidžanska vlast im ne stvara prepreke već su maksimalno kooperativni za građevinske i urbanističke dozvole.

S druge strane, ukazuje RTRS, vlasnici imanja, uglavnom Srbi koji žive u nemaštini u arapskom novcu traže spas za preživljavanje.

“Oni su maksimalno korektni, nekad se dogovore, nekad ne, ali svoje obaveze i ugovore uvek ispoštuju”, kaže Jovo Janjić iz Demokratske inicijative sarajevskih Srba.

Cena zemljišta je do deset maraka po kvadratnom metru, a šeici i emiri ne žale novac. U ruralnim delovima grade kuće i vikendice, navodno za odmor.

Istočnjacima je dopadljiv i susedni Kiseljak, posebno nakon gradnje autoputa. Arapski državljani već su otkupili oko deset hektara zemljišta i desetak porodičnih domaćinstava. Ali, za razliku od Hadžića i Ilidže, u Kiseljaku je prostorni plan prioritet.

Ekspanzija arapskih investitora nije nezapažena u Službi za poslove sa strancima, pa su posebno interesantni vlasnici Agencije za nekretnine arapskog porekla.

Proveravali su više od 100 vlasnika koji u svom posedu imaju uknjiženo oko 350 nekretnina ogromne vrednosti, a gotovo 90 odsto proverenih u BiH nikada nisu boravili.

I dok službe proveravaju, a građani zbog novih komšija tiho negoduju sumnjajući u njihove namere, šeici i emiri osvajaju Sarajevo i okolinu, daleko od naftnih izvorišta i pustinja grade svoje oaze. Međutim, kako navodi RTRS, ostaje nejasno zašto baš u BiH.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s