NA rukovanje američke prve dame Mišel Obama sa novim saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom, uprkos islamskom pravilu koje zabranjuje muškarcima da dodiruju žene sa kojima nisu u vezi, Bela kuća je brzo reagovala podsećanjem da se ono u ovoj, inače vrlo konzervativnoj kraljevini, ipak, “krši” tokom zvaničnih poseta. Rukovale su se i Hilari Klinton, Medlin Olbrajt i Angela Merkel.

Ipak, novinari koji su na putu pratili predsednika SAD uočili su da je Mišel Obama stajala pored supruga, ali korak iza njega, držeći obema rukama tašnicu. Bez mnogo komentara je prošlo to što Mišel nije prekrila glavu maramom.

Američkoj prvoj dami ovo nisu jedine muke s protokolom. Kada je pre pet godina Mišel Obama, uprkos običaju da se britanska kraljica ne dodiruje, zagrlila Elizabetu, opravdavali su je primedbom da je i kraljica uzvratila zagrljaj. Ni Obama nije prošao bolje zbog naklona saudijskom kralju Abdulahu 2009, a zatim i japanskom imperatoru Akihitu. Nekadašnji potpredsednik SAD Dik Čejni je kritikovao Obamu rečima da se američki lider nikome ne klanja, a Stejt department je objasnio da je reč samo o izrazu poštovanja.