Milion Čečena na protestu protiv uvreda na račun Poslanika, a.s.  

Islamski marš u Groznom
Na hiljade ljudi pristiže u Grozni na miting za odbranu islamskih vrijednosti, kome prisustvuje i čečenski lider Ramzan Kadirov, javila je ruska novinska agencija Tass.

Očekuje se da će miting “Ljubav prema poslaniku Muhamedu” okupiti milion ljudi, pošto se juče, na društvenim mrežama, oglasio čečenski lider i pozvao ljude da dođu na protest.

Okupljeni su nosili plakate – ne karikaturama poslanika Muhameda i islam je religija dobrih i kreativnih. Oni su ponavljali molitve i pohvale proroku tokom marša koji je krenuo od Trga Minutka do centralne džamije “Srce Čečenije” gdje je planirano da vjernici održe zajedničku molitvu u 12:30 sati po moskovskom vremenu.

Velika je gužva na centralnom trgu u Groznom gdje se okupljaju vjernici ne samo iz Čečenske Republike, nego sa cijelog Severnog Kavkaza, a koji i dalje pristižu, navodi izvještač agencija Tass sa lica mesta.

Kadirov se juče oglasio na svojoj Instagram stranici i pozvao sve da dođu na miting.

“Pozivam sve koji cijene mir, stabilnost, jednoglasje, duhovnost i vjerska osećanja da dođu u Grozni i pridruže se redovima onih koji će odbiti svaki pokušaj stvaranja rivalstva među verama i narodima sveta”, napisao je Kadirov na svojoj Instagram stranici.

Francuski satirični magazin “Šarli ebdo” nastavio je sa objavljivanjem karikatura Muhameda nakon što su teroristi upali u redakciju i tokom napada ubili 12 ljudi.

Napadači su naveli da je krvavi napad osveta za karikature kojima se ruga islamskoj vjeri, a koje su objavljivane u tom francuskom magazinu.

1055bbf0a8df74820313da9f3feae608623fda0d3b8c1a74eedac7a6c5f4c486c770d28f2f172a97280cfd2d3c860fe52f27dc470ed4a9c6c43c3e44ab26aac1eIslamski marš u Groznom

Islamski marš u Groznom

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s