ČEČENIJA SE BUDI Hiljade muslimana protestuje protiv “Šarli ebdoa”

Desetine hiljada ljudi okupilo se danas na protestu danas u Groznom, glavnom gradu kavkaske republike u sastavu Ruske Federacije, na protestu zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda, prenosi agencija AP. Protestu prisustvuje i čečenski lider Ramzan Kadirov.

Demonstranti su se okupili na Trgu Minutka

Na protestu u Groznom okupilo se oko osam stotina hiljada ljudi, podatak je koji je navelo rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali agencija AFP ukazuje da Čečenija ima ukupno svega 1,2 miliona stanovnika.

Protest je nazvan mitingom “Ljubavi prema proroku Muhamedu”.

Velika je gužva na centralnom trgu u Groznom gde se okupljaju vernici ne samo iz Čečenske Republike, nego sa celog Severnog Kavkaza, a koji i dalje pristižu, navodi izveštač agencija Tas s sa lica mesta.

Juče je najavljeno da će protestu prisustvovati više od milion ljudi

Demonstranti su se okupili na Trgu Minutka, odakle će krenuti u protestnu šetnju ka centralnoj džamiji “Srce Čečenije” u Groznom gde će se održati zajednička molitva. Oni su ponavljali molitve i pohvale proroku tokom marša.

Demonstranti nose transparente

Na transparentima koje nose demonstranti piše “Skinite ruke sa našeg proroka” i “Evropa nas je samo ujedinila”, “Ne karikaturama proroka Muhameda” i “Islam je religija dobrih i kreativnih”.

Agencija Itar Tass juče je najavila da se na ovom protestu očekuje više od milion ljudi, pozivajući se na najave na Instagramu Ramzana Kadirova, čečenskog lidera.

Nakon pokupljanja sledi šetnja do džamije

Grozni je glavni grad regiona koji čini pretežno muslimansko stanovništvo.

U ovoj regiji živi pretežno muslimansko stanovništvo

Kadirov je juče napisao da su oni koji podržavaju pravo francuskog satiričnog lista “Šarli ebdo” i drugih časopisa da vređaju verska osećanja 1,5 milijarde muslimana “njegovi lični neprijatelji”.

Protesti su za vikend održani i u Ingušetiji, takodje ruskoj republici s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Iako je Moskva podržala marš solidarnosti i protiv terorizma koji je održan prošle nedelje u Parizu, ruski državni nadzorni organ Roskomnadzor je saopštio da ruski mediji treba da se “uzdrže od objavljivanja” karikatura proroka Muhameda.

Francuski satirični magazin “Šarli ebdo” nastavio je sa objavljivanjem karikatura Muhameda nakon što su teroristi upali u redakciju i tokom napada ubili 12 ljudi.

Napadači su naveli da je krvavi napad osveta za karikature kojima se ruga islamskoj veri, a koje su objavljivane u tom francuskom magazinu.

  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s