Rusija: Objavljivanje karikatura proroka Muhameda nelegalno

Ruska federalna služba za nadzor komunikacija Roskomnadzor, upozorio je medije koji su objavili karikature proroka Muhameda, da je to protiv zakona te zemlje i etničkih normi koje u njoj važe, posle napada na redakciju francuskog lista “Šarli Ebdo” u Parizu.

“Objavljivanje takvih karikatura u ruskim medijima je protivno etničkim i moralnim normama koje važe vekovima”, saopštio je Roskomnadzor.

“Širenje karikatura na religijske teme u medijima, može biti shvaćeno kao uvreda ili ponižavanje predstavnika vera i religijskih grupa i ocenjeno kao podsticanje etničke i religijske mržnje, kršenje ruskog zakona”, dodaje se u saopštenju.

Takvo objavljivanje, takođe, može da steti ruskim zakonima o medijima i antiekstremizmu, navodi Roskomnadzor, pozivajući ruske medije da se “uzdrže od objavljivanja karikatura koje mogu biti shvaćene kao uvreda”.

Roskomnadzor je objavio ovo saopštenje kao odgovor na tekuću debatu o “legalitetu objavljivanja karikatura koje prikazuju religijske objekte ili predmete obožavanja koji se tiču osećanja religioznih ljudi”.

Mnogi listovi i magazini širom sveta štampali su karikature proroka Muhameda, koje je objavio list “Šarli Ebdo” čijih je 12 zaposlenih ubijeno u napadu 7. januara u Parizu.

Iako je rusko rukovodstvo izjavilo saučešće Francuskoj, a šef diplomatije Sergej Lavrov učestvovao u maršu solidarnosti u Parizu, komentatori naklonjeni Kremlju i muslimani, optužili su crtače da izazivaju napade.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s