Zapad mora poštovati muslimane želi li dijalog

John Kerry

 

Iranski ministar vanjskih poslova rekao je u srijedu da bi ozbiljan dijalog sa Zapadom bio lakši kad bi Zapad poštovao muslimansku osjetljivost na neka pitanja.

U razgovoru s novinarima uoči sastanka s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija Iranu, Mohammad Jawad Zarif objasnio je zašto su Iranci ogorčeni naslovnicom francuskog satiričkog tjednika Charlie Hebdo objavljenom u srijedu, a na kojoj je uplakani prorok Muhamed sa znakom “Je suis Charlie” (Ja sam Charlie) ispod transparenta: “Sve je oprošteno”.

“Smatramo da svetinje treba poštovati”, rekao je Zarif. “Nećemo moći ozbiljno razgovarati počnemo li omalovažavati vrijednosti onoga drugoga”.

Mnogi muslimani smatraju bogohulnim slikovni prikaz Muhameda, a Charlie Hebdo je u srijedu izdao prvi broj nakon što mu je veći dio redakcije pobijen u prošlotjednom napadu islamista. Trojica napadača u tri su dana u Francuskoj ubila 17 ljudi, a policija je ubila svu trojicu.

Izraz “Je suis Charlie” diljem svijeta je upotrijebljen u znak solidarnosti s napadnutima, a u nedjelju je pod tim sloganom u mimohodu Parizom sudjelovalo više od milijun ljudi.

  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s