Turski sud naložio blokadu sajtova s Šarli ebdo crtežima

Turski sud naložio je danas blokiranje internet sajtova koji objavljuju naslovnu stranicu novog izdanja nedeljnika Šarli ebdo, prvog od napada, na kojoj je prikazan poslanik Muhamed.

Taj crtež izazvao je bes u muslimanskom svetu. Na naslovnoj strani Šarli ebdoa prikazan je prorok Muhamed sa suzom u očima kako nosi natpis “Ja sam Šarli”, slogan miliona demonstranata koji su izašli na ulice u Francuskoj i durigm zemljama da osude ekstremističke napade u Parizu na taj magazin i na jevrejsku radnju u kojima je ubijeno 17 ljudi.

Odluka o blokadi suda u jugoistočnom gradu Dijarbakiru odnosi se na pristup internet sajtovima na kojima se danas objavljuje naslovna stranicu Šarli ebdoa.

Jedan od potpredsednika konzervativne turske vlade Jalčin Akdogan je na svom Tviter nalogu takođe napisao da su “oni koji zanemaruju svete vrednosti muslimana objavljivanjem crteža koji navodno predstavljaju proroka krivi za provokaciju”.

Samo se turski opozicioni dnevnik Džumhurijet suprotstavio upozorenjima i danas objavio karikature i tekstove na četiri strane, ali bez problematičnih crteža.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s