U obraćanju izraelskim ambasadorima u Evropi i Aziji, lider ultradesne partije Izrael naš dom (Jisrael bejtenu) ustremio se na Erdogana, glasnog kritičara politike Izraela prema Palestincima.

“Civilizovano, politički korektno ćutanje Evrope u odnosu na antisemitskog siledžiju u susedstvu, poput Erdogana i njegove bande, vraća nas u 30-te,” rekao je Liberman, aludirajući na progon Jevreja u nacističkoj Nemačkoj, kako prenosi Rojters.

“Moramo reći istinu i govoriti jasno, staviti to na sto,” dodao je Liberman, bivši izbacivač iz noćnog kluba, rođen u Moldaviji, koji se uselio u Izrael 70-tih godina.

On se takođe kritički osvrnuo na reakciju Evrope na prošlonedeljni islamistički napad u Parizu, rekavši da je umanjena antisemitska priroda tih zločina.

” U svetu i u Evropi, većina diskusija je bila o slobodi izražavanja, ekstremizmu i islamofobiji, ” rekao je on o reagovanjima na napade, u kojima je ubijeno 17 ljudi, uključujući četvoricu francuskih Jevreja u košer supermarketu.

“Ali jevrejski i antisemitski aspekti su jedva pomenuti i to je posebno zabrinjavajuće,” zaključio je Liberman.

Odnosi izemđu Izralea i Turske, bivše saveznice, jako su pogoršani u poslednjih pet godina otkako su izraelske snage 2010. upale na turski brod koji je nosio pomoć Palestincima u Pojasu Gaze, sa namerom da probije izraleksu pomorsku blokadu.

Devet Turaka propalestinskih aktivista ubijeno je u sukobu s izraelskim mornaričkim komandosima. Erdogan je oštro kritikovao Izrael dok je bio premijer i ponovo otkako je prošle godine postao predsendik, podseća Rojters.

Za vreme sedmonedeljnog rata u Pojasu Gaze prošlog leta, Erdogan je rekao: ” Izraelci nemaju savest, čast, ponos. Oni koji osuđuju Hitlera danju i noću su prevazišli Hitlera u varvarizmu.”

On je, takođe, upozorio pristalice protiv ispoljavanja ljutnje u odnosu na turske jevrejske stanovnike, kojih ima oko 17.000.

Liberman je inače pojačao svoju retoriku u odnosu na čitav niz pitanja, u nastojanju da zadobije podršku za svoju partiju pred parlamentarne izbore 17. marta.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, s kojim Liberman nije više u savezništvu, kritikovao je Erdoganovu ocenu da mu nije bilo mesto na maršu u Parizu u nedelju zbog rata u Gazi.

” Nisam još čuo da je makar jedan svetski lider osudio izjave Erdogana”, rekao je Netanijahu grupi lobista za Izrale iz SAD.

“Verujem da njegove sramotne izjave moraju biti odbačene od strane međunarodne zajednice, jer će rat protiv terora uspeti samo ako bude vođen moralnom jasnoćom”, istakao je izraelski premijer.