Erdogan poziva Europu na borbu protiv islamofobije

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u utorak europske zemlje da se bore protiv islamofobije i spriječe širenje protuislamskih prosvjeda umjesto da “pokušavaju davati pouke” Turskoj.
“Žalosno je da Europska unija pokušava davati pouke Turskoj umjesto da pokuša riješiti ozbiljne prijetnje s kojima je sučeljena”, rekao je Erdogan obraćajući se turskim veleposlanicima u Ankari.
“Islamofobija ozbiljno prijeti Europi. Ako se taj problem ne riješi i ako europski čelnici postanu taoci populizma, europske vrijednosti će se dovesti u pitanje”, dodao je, ustvrdivši da utjecaj rasističkih pokreta ondje “svakim danom” sve više raste.
Njegovi komentari dolaze dan nakon prosvjeda u Dresdenu koje je organizirala njemačka protuimigracijska organizacija Pegida na kojemu se okupilo oko 18.000 ljudi protiv “islamizacije Zapada”.
Erdogan je zamolio Bruxelles da “preispita svoju politiku prema Turskoj”, optuživši ga da oteže s pristupnim pregovorima za ulazak Ankare u EU koji su na mrtvoj točki.
Turski islamsko-konzervativni predsjednik je usto pozvao svoje diplomate da promiču snažnu Tursku koja je sigurna u sebe.
“Turska nije zemlje koju svatko može optuživati i drsko upirati u nju prstom. Oni koji imaju običaj tako postupati moraju s tim prestati”, istaknuo je.
“Oni koji kritiziraju Tursku moraju biti svjesni da imaju posla s novom Turskom, s velikom Turskom, zajedno s njezinim gospodarstvom, demokracijom i vanjskom politikom”, poručio je predsjednik.
Erdogana koji je prije izbora za predsjednika u kolovozu 2014. jedanaest godina bio premijer, kritičari optužuju za autoritarnu vladavinu i provođenje islamističke politike.
Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s