Zilkić: Ubistva su neprihvatljiva, ali i vređanje Proroka

Reis-ul-ulema Islamske zajednice (IZ) Srbije Adem Zilkić rekao je danas da je za islam neprihvatljivo da se bilo koji problem rešava ubistvom ljudi i donošenjem presude bez šerijatskog suda, a u nemuslimanskim zemljama bez domaćih sudova.

Adem Zilkić

Zilkić je u izjavi za agenciju Beta, povodom terorističkog napada na redakciju lista Šarli ebdo u Parizu u kojem je ubijeno 12 ljudi, naveo da je pored toga za muslimane neprihvatljivo vređanje Božijeg poslanika Muhameda “bilo verbalno ili virtuelno kroz karikature”.

– Poslanik Muhamed je deo verovanja kod muslimana, pa njegovo vređanje predstavlja atak na veru svakog pojedinca u islamu. Neprihvatljivo je i ovo što je indukovalo ovaj tragični događaj u Parizu, a to je arogancija Zapada i islamofobija koja je iz dana u dan sve veća i veća – rekao je Zilkić.

Reis je dodao da su te dve ekstremne situacije, i sa jedne i sa druge strane, dovele do tragičnog gubitka života 12 ljudi, što je za čoveka bilo koje vere i nacije neprihvatljivo.

Trojica radikalnih islamista upali su 7. januara u prostorije redakcije satiričnog lista Šarli ebdo u Parizu i ubili 12 ljudi, među kojima su novinari i karikaturisti lista, ali i dvojica policajaca. U toku je policijska potera u Francuskoj,oni su opkoljeni i policija vodi pregovore sa njima.

 1. #1 od Faruk, 9. Januara 2015. - 18:52

  Zašto Charlie Hebdo nije se teretio za mržnju govora?


  Je li Charlie Hebdo ikad u ime democracije kritizirao holokaust …
  Zatvaranje britanskog povjesničara u negiranju holokausta u Austriji, samo 5,5 milijuna Jevreja nestalo, u razgovoru zaradio zatvor od 2 godine.

  Sloboda izražavanja nije apsolutizam. Mnogi u Europi pozivaju svojiu medije da djeluju odgovorno, što god to značilo; drugi tvrde, da je sloboda izražavanja bitna sloboda.

  Prema međunarodnim standardima ljudskih prava, pravo na slobodu izražavanja je ograničena, kako bi se zaštitila prava ili ugled drugih, i nacionalne sigurnosti javnog reda, klevete, morala, pod uvjetom da je to neophodno u demokratskom društvu učiniti. Ova formulacija stoji u oba Međunarodna pakta o građanskim i političkim pravima, u članku 19 i 20, Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Francuska i Njemačka imaju stroga ograničenja, zabranjeni govor mržnje, na temelju članka 20. Kao što vidimo, kriminalizacija blasfemije je realnost u evropskim zemaljama, a rijetko koriste ove zakonske odredbe kad je upitanju Islam.

  U Kontekst ovih stvari uključuje ratove u Iraku, Afganistanu i drugim islamskim državama. Uočen je dvostruki standard zapadnih sila, te globalni nedostatak poštovanja prema muslimanima, raste netrpeljivost prema muslimanima u zapadnim zemljama, od 9/11. Karikaturni radovi prikazani na mnoge načine pokazuju stanje odnosa na Bliskom Istoku i na Zapadu, u području slobode izražavanja.

  http://foundationfordemocraticadvancement.blogspot.ca/2012/09/why-is-charlie-hebdo-not-being-charged.html

  1)Ortodoksni Židov gura Muhameda sa turbanom u invalidskim kolicima.

  2)Nekoliko karikatura Poslanika Muhameda pokazuje golim. Jedan od njih, pod nazivom “Mohammed: zvijezda je rođena”, prikazan je bradati lik sa svojom stražnjicom i genitalijama.

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s