KAIRO DEMANTOVAO PRETNJE HAPŠENJEM AMAL KLUNI

Vlasti u Kairu demantovale su da su britanskoj advokatici Amal Kluni, koja brani jednog novinara Al Džazire u zatvoru, pretile da će je uhapsiti ako dodje u zemlju, prenosi danas londonski list Gardijan

Amal Kluni, supruga američkog glumca Džordža Klunija, izjavila je juče da su joj egipatske vlasti pretile hapšenjem pre objavljivanja njenog veoma kritičnog izveštaja o egipatskom pravosudju, prošle godine u februaru.

“Egitaske vlasti su me pitale da li kritikujem vojsku, pravosudje ili vladu u svom izveštaju. Odgovorila sam potvrdno, posle čega su mi iz Kaira javili da postoji mogućnost da budem uhapšena po dolasku u zemlju”, rekla je Amal Kluni u intervjuu Gardijanu.

“Egipatske vlasti nisu sprečile Amal Kluni da dodje u Egipat. Ne postoje nikakve mere koje bi omele njen dolazak. Ona može da dodje u svakom trenutku”, navodi se današnjem saopštenju, a prenosi agencija Mena.

U izveštaju, koji je objavljen 10. februara 2014. godine, Amal Kluni zamera nedostatak nezavisnosti u egipatskom pravosudju jer je njen klijent Muhamed Fahmi žrtva pravosudnog sistema u kojem samo vlasti biraju sudije.

Njena izjava dolazi dan nakon što je Kasacioni sud u Egiptu naredio ponovno sudjenje trojici novinara TV stanice Al Džazira, posle saslušanja koje je trajalo samo nekoliko minuta.

Muhamed Fahmi, kanadsko-egipatskog porekla, Australijanac Piter Grest i Baher Muhamed iz Egipta u zatvoru su od decembra 2013. godine, a ni sada im nije odobreno puštanje na slobodu uz kauciju.

Oni su osudjeni da su pomagali Muslimansko bratstvo, koje je vlada u Egiptu proglasila terorističkom organizacijom.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s