Čerčil razmišljao o preobraćanju u islam?

Porodica Vinstona Čerčila morala je da apeluje na njega da se „bori protiv želje da se preobrati u islam“, pokazuju novootkrivena pisma.

Bivši britanski premijer koji je bio na čelu vlade za vreme Drugog svetskog rata, navodno je bio toliko opčinjen islamom i orijentalnom kulturom da su članovi porodice morali da ga odgovaraju od želje da postane musliman, navodi Independent.

„Molim te nemoj da se preobratiš u islam. Primetila sam tvoju tendenciju za orijentalizacijom. Molim te, bori se protiv te želje“, navodi se u pismu koje mu je poslala njegova buduća snaja avgusta 1907. godine.

Pismo koje je otkrio istoričar sa Univerziteta „Kembridž“ Voren Dokter napisala je ledi Gvendolin Berti, koja se udala za Čerčilovog brata Džeka. Ipak, i pored svog otkrića, on smatra da Vinston nije bio toliko ozbiljan u svojoj nameri.

„Čerčil nikada nije ozbiljno razmišljao o preobraćanju. U to vreme, bio je manje-više ateista. Ipak, dobro je poznato da je bio veoma fasciniran islamskom kulturom“, ističe Dokterova.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s