Na ekskurziji zatrudnelo sedam devojčica!

ŠOK: Na ekskurziji zatrudnelo sedam devojčica!

Vest da je sedam devojčica iz Republike Srpske, koje imaju od 13 do 14 godina, zatrudnelo na petodnevnoj ekskurziji u Sarajevu, nije samo šokirala domaću javnost, već o tome danas sa čuđenjem pišu i svetski mediji.

“Dejli mejl” je u svom tekstu objavio da su roditelji devojčica ogorčeni i da najviše krive učitelje koji ih, kako kažu, definitvno nisu nadzirali i pazili.

Škola iz jednog mesta kod Banjaluke povela je u Sarajevo 28 devojčica kako bi obišle muzeje i druge istorijske znamenitosti, što inače nije uobičajena praksa, jer đaci iz RS retko kada odlaze na ekskurzije u Federaciju.

Ovaj nesvakidašnji slučaj za koji se saznalo pre nekoliko dana uzdrmao je javnost širom Bosne i Hercegovine, ali i sveta, i pokrenuo nacionalnu debatu o seksualnom obrazovanju. Prema dostupnim podacima, u BiH su u porastu seksualne aktivnosti maloletnica koje imaju između 13 i 15 godina.

Ginekolog iz Sarajeva Senad Mehmedbašić rekao je da je takav trend u BiH zabrinjavajući.

“To je trend današnjice. Ali, mi ne smemo da dozvolimo da se naša deca o seksu obrazuju na ulicama, a ne u školama”, istakao je sarajevski ginekolog.

On je istakao da roditelji i obrazovne institucije moraju da zauzmu mnogo važniju ulogu u seksualnom obrazovanju dece.

“Sasvim je očigledno da deca nemaju dovoljno iskustvo o zdravstvenom obrazovanju, pa se upuštaju u takve aktivnosti, dok ni ne slute šta ih posle toga čeka”, kazao je Mehmedbašić.

Kako piše “Dejli mejl”, devojčice iz Bosne savete od stručnjaka o seksualnom obrazovanju traže na društvenim mrežama.

U Sarajevu je prošle godine zatrudnela 31 maloletnica, dok je u najnovijem slučaju za samo pet dana njih sedam ostalo u drugom stanju.

Nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Republike Srpske Nenad Babić priznao je da sve više dece uzrasta od 13 i 14 godina stupa u seksualne odnose. On je istakao da za poslednji slučaj nisu krivi nastavnici koji su decu vodili na ekskurziju, već “roditeljsko zanemarivanje”.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s