BiH: Optužnica za zločin nad Srbima

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ante Golubovića i Jurice Božića za zločine nad srpskim civilima na području opština Odžak i Brod, 1992. godine.

Golubović, koji je hrvatski državljanin, i Božić, koji ima državljanstvo BiH i Hrvatske, terete se da su, kao pripadnici Vojne policije HVO-a, počinili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Oni su optuženi da su u periodu između maja i novembra 1992. godine sami, ili zajedno s drugim pripadnicima HVO-a nečovečno postupali prema civilima srpske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatvoreni.

Optuženi se nalaze u bekstvu i trenutno nisu dostupni pravosuđu BiH, a postupajući tužilac će zatražiti raspisivanje međunarodne poternice u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH, prenosi Fena.

Između ostalog, terete se za učestvovanje u ubistvima, mučenjima, odvođenju zatvorenika na prinudni rad na prve borbene linije, gde je nekoliko njih izgubilo život, a više osoba ranjeno, kao i aktivno učešće u pljačkanju imovine protivzakonito zatvorenih civila, učešće u silovanjima.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s