TURSKA KAO POBEDNIK Zbog spora Putina i zapada oni dobijaju jeftiniji gas

Ruski predsednik Vladimir Putin doživeo je jedan od retkih diplomatskih poraza preusmerenjem gasovoda ka Turskoj. Međutim, ako postoji pobednik u ovom slučaju – to je upravo Turska, koja je iskoristila priliku i ekspoatisala jaz između istoka i zapada kako bi obezbedila dugoročne rezerve energije po povoljnim cenama, piše današnji “Njujork Tajms”.

Putin na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Erdoganom

List navodi da Putin “neuspeh” u izgradnji Južnog toka predstavlja kao “gubitak za Evropu” kriveći Brisel za nepopustljivost.

– Ako Evropa ne želi da realizuje projekat Južni tok, onda i neće biti realizovan – rekao je juče Putin na konferenciji za štampu u Turskoj, aludirajući na nespremnost Evropske komisije da da “zeleno svetlo” projektu kojim bi se ruski gas dopremao do zemalja južne Evrope, zaobilazeći Ukrajinu.

Putin je na istoj konferenciji rekao da je Rusija, eventualno, spremna da izgradi gasni čvor na tursko-grčkoj granici kako bi snabdela Evropu gasom i kompenzuje gubitak od Južnog toka, preneo je Rojters.

Odluka o prekidu projekta Južni tok takođe je i retka pobeda za EU i SAD, koje su ove godine uglavnom bespomoćno posmatrale aneksiju Krima i jačanje separatista na istoku Ukrajine, ocenjuje list.

Njujork Tajms, u tekstu objavljenom na naslovnoj strani, ocenjuje da je “grandiozan projekat”, koji je Putinu trebalo da posluži za dominaciju nad jugoistočnom Evropom, izgubljen kao žrtva rastućih “zatrovanih” odnosa Rusije sa Zapadom.

Turska je, prema navodima lista, uz Kinu i druge zemlje u razvoju kojima nedostaju energetski resursi, ekspoatisala jaz između istoka i zapada kako bi obezbedila dugoročne rezerve energije po povoljnim cenama.

Putin svoj poraz predstavio kao gubitak za Evropu

Ruski predsednik rekao je u Turskoj i da je ruski naftni gigant Gasprom odlučio da “poveća za tri milijarde kubnih metara” isporuku ruskog gasa ovoj zemlji, “kako bi zadovoljio” njene potrebe, kao i da će im od 1. januara za šest odsto biti smanjena cena prirodnog gasa.

List navodi i da je Turska ugledala priliku da iskoristi sukob Rusije sa Zapadom, pogotovo uzvratne sankcije koje je Moskva uvela na uvoz hrane iz Evrope.

“Osim hrane, Rusija i Turska su utvrdile i druge oblasti saradnje. Rusija završava planove za početak izgranje prve nuklearne elektrane u Tuskoj”, podseća Njujork tajms.

“Sankcije nad Rusijom su ovoj zemlji otvorile prostor da nametne sopstvene zabrane uvoza iz Evrope, i Turska pokušava da iskoristi ovaj problem, tako što će postati uticajniji izvoznik”, kaže Sinan Ulgen, nekadašnji turski diplomata.

Najveći izvor Putinove moći

Ukrajinski konflikt i gorki odnosi Kijeva i Moskve bacili su senku na čitavo energetsko polje Evrope.

Gasprom uložio 4,5 milijardi dolara u izgranju Južnog toka 

“Ruski predsednik upravlja pitanjima energije lično, kao verovatno najvećim izvorom moći kojim raspolaže na međunarodnoj areni. Godinama su se on i Zapad nadmudrivali oko pravaca gasovoda, u nekoj vrsti posredne Velike igre oko toga ko će kontrolisati snabdevanje Evrope energentima”, dodaje se u Njujork Tajmsu.

Analitičari ocenjuju čak i 4,5 milijarde dolara koje je Gasprom uložio do sada u Južni tok, nisu u potpunosti izgubljeni – i samo pominjanje izgradnje u protekloj deceniji pomoglo je da se omete Zapad od ozbiljnijih napora izgradnje konkurentnog gasovoda koji bi obezbedio druge izvore snabdevanja Evropi, osim ruskih.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s