Zabavljačice volonterke neguju stare

Gerontološki centar u Novom Pazaru funkcioniše samo zahvaljujući besplatnom radu negovateljica, radnika u kuhinji, vešeraju i majstora na održavanju te nedavno otvorene ustanove, objavio je danas radio Sto plus.

U Gerontološkom centru samo jedna medicinska sestra. Negovateljice moraju da čuvaju stare i reklamiraju ustanovu – za džabe

Za razliku od upravnika, dvoje pravnika, dva terapeuta, socijalnog radnika i računovođe, svi ostali – ukupno njih dvadesetak, dobili su po principu “uzmi, ili ostavi” na potpis ugovor kojim se obavezuju da će “volontirati” u Centru do novembra 2015. godine, navodi se na sajtu radija.

Upravnik Centra Enver Daca prethodno je medijima rekao da je tu zaposleno 26 ljudi, “od kojih je sedam na budžetu Ministarstva, dok će se 19 finansirati iz budžeta doma”.

Jedan od onih koji su potpisom obezbedili da “ostanu u igri” do eventualnog “državnog posla”, dostavio je Radiju Sto plus kopiju ugovora po kojem se osoblje za svakodnevnu brigu o starima pretvara u volontere – “zabavljače, izvođače kulturno zabavnih programa”.

Kako piše u ugovorima, radnici su u obavezi da reklamiraju ustanovu i uslove smeštaja, i da učestvuju u izvođenju kulturno-umetničkog programa bez isplate novčane naknade ili potraživanja druge imovinske koristi. Oni imaju pravo na “deset dana godišnjeg odmora, polučasovnu pauzu za obrok i radnu uniformu”, navodi se u ugovoru.

Direktor Gerontološkog centra Adnan Dazdarević ocenio je da u tome “nema ničeg čudnog” i da je sve u skladu sa zakonom. “Ova ustanova je nedavno otvorena i ovo je još uvek period prilagođavanja. Ugovor o volontiranju je sklopljen u skladu sa zakonom, u saglasnosti sa Ministarstvom rada, i tu nema ničeg neobičnog i čudnog”, rekao je Dazdarević Sto plus radiju.

On je, osim opaski da bi novinarima bolje bilo da “ukazuju na nešto pozitivno”, dodao da je volontiranje dobar način da se vidi i “kako će ti radnici u narednih godinu dana obavljati svoj posao”.

Gerontološki centar trenutno ima manje od deset korisnika i samo jednu medicinsku sestru. Upravnik tvrdi da je otvoren postupak za prijem jednog lekara i tri medicinske sestre, a da je zdravstvena zaštita obezbeđena “ugovorom sa novopazarskim Domom zdravlja o prioritetu za njihove korisnike”.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s