Razbuktan sukob zbog verske vlasti

Povodom nedavne odluke Islamske zajednice (IZ) Crne Gore da iz Odbora u Rožajama isključi hafiza Abdurahmana Kujevića, pomoćnika muftije sandžačkog Muamera Zukorlića i obrazloženja da je Kujević, angažujući se u IZ druge države (Srbije), radio protiv jedinstva IZ u Crnoj Gori, predstavnici svih gradskih i seoskih džemata u Rožajama zatražili su prijem kod reisa Rifata Fejzića i objašnjenje zašto je hafiz Abdurahman Kujović isključen iz zajednice i zašto mu je zabranjeno da održava molitve u rožajskim džamijama.

Bilbordi kao da je izborna kampanja

U pismu reisu Fejziću, koje je dostavljeno i medijima, potpisane džematlije ističu da su istinu o Kujeviću tražili više puta do sada, ali da još nisu dobili nikakav odgovor. “Ovaj zahtev je još jedan naš pokušaj da očuvamo jedinstvo muslimana u Sandžaku i Crnoj Gori, želimo da se čuje reč i stav onih koji žive za islam i u islamu, a ne od komercijalizacije islama”, ističe se u pismu Fejziću u kome se naglašava da će se, ako ponovo ne bude nikakvog odgovora, steći utisak da je u Islamskoj zajednici Crne Gore izvršen puč i da njom upravlja neko drugi koji islamu i muslimanima ne misle ništa dobro.

Bilbordi

U Rožajama i okolini pojavili su se bilbordi podrške Abdurahmanu Kujeviću. Vernici strahuju da bi se sve izraženije podele (jedni su za Fejzića, drugi za Zukorlića) mogle preneti u džamije i da bi se, kao svojevremeno u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu mogle izroditi u ozbiljne incidente.

 

Nadamo se da je reis Rifat Fejzić shvatio da na čelu IZ može stajati samo onaj čovek koji poštuje islam i koji se isključivo rukovodi islamskim načelima i da se u upravljanju islamskom zajednicom ne smeju koristiti u laičkoj javnosti već prihvaćene politikanske metode pravnog nasilja – naglašava se u pismu rožajskih džematlija u kome se izražava žaljenje zbog komunikacije sa reisom preko medija.

Islamska zajednica Crne Gore, posebno njen severni deo, poslednjih meseci poprište je “rovovske” borbe za prevlast i uticaj između reisa IZ Crne Gore Rifata Fejzića, koji se zalaže za samostalnu Islamsku zajednicu u Crnoj Gori, i muftije sandžačkog Muamera Zukorlića koji islamsku zajednicu na severu Crne Gore vidi kao deo njegovog sandžačkog muftijstva i Rijaseta IZ Bosne i Hercegovine.

Reis IZ Crne Gore Rifat Fejzić optužio je nedavno muftiju Muamera Zukolića da “fašističkim metodama” pokušava da u Crnu Goru prenese podele među muslimanima koje već dugo traju u Sandžaku i Srbiji. Zukorlić je odgovorio da Fejzić “ne zna šta priča”.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s