Erdogan: Žene nisu i ne treba da su jednake s muškarcima

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da žene nisu ravnopravne s muškarcima, optužujući feministkinje u Turskoj, navodeći da one odbacuju koncept materinstva.

Emina Erodgan i Redžep Erdogan na političkom mitingu

Govoreći na jednom skupu u Istanbulu o pravima žena, Erdogan je rekao da zbog bioloških razlika muškarci i žene ne mogu da imaju istu ulogu u životu.

– Naša religija (islam) odredila je mesto žene (u društvu) – materinstvo – rekao je turski predsednik na skupu na kojem je među ženama bila i njegova kćerka Sumeje.

– Neki ljudi to mogu da razumeju, dok drugi ne mogu. To ne možete objasniti feministkinjama jer one ne prihvataju koncept materinstva – precizirao je prvi čovek republike Turske.

Prema njegovim rečima, žene i muškarci ne mogu biti tretirani jednako “jer je to protivno ljudskoj prirodi”.

– Njihovi karakteri, navike i fizička građa su različiti. Žene ne mogu da rade sve poslove koje mogu muškarci, kao što je to u komunističkim režimima. Ne možete reći ženama da idu i da kopaju zemlju. To je protiv njihove prefinjene prirode – rekao je on.

Erdoganovu vladu sa islamskim korenima optužuju brojni kritičari koji smatraju da ona narušava sekularne principe države i ograničava građanske slobode žena.

On je takođe izazvao jako nezadovoljstvo feminističkih grupa izjavljujući da svaka Turkinja treba da ima troje dece, uz predlog da se ograniče prava na abortus.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s