Erdogan: Ameriku su otkrili muslimani, a ne Kolumbo

redžep tajip erdogan

Turski predsednik Radžep Tajip Erdogan izjavio je danas vrlo uvereno da su američki kontinent muslimani otkrili u 12. veku, a ne španski moreplovac Kristofor Kolumbo, dva veka kasnije.

“Veze Latinske Amerike i islama potiču iz 12. veka. Muslimani su otkrili Ameriku 1178. godine, a ne Kristofor Kolumbo”, rekao je Erdogan u Istanbulu, u govoru na samitu islamskih lidera iz Latinske Amerike.

Po njegovim rečima, dva muslimanska moreplovca su stigla u Ameriku 1178. godine, jer Kolumbo navodno pominje postojanje džamije na jednom brdu na Kubi. Erdogan je izrazio spremnost da učestvuje u izgradnji džamije na mestu koje je pomenuo Kolumbo na Kubi.

“Voleo bih da o tome razgovaram s kubanskom braćom. To brdo bi danas bilo savršeno mesto za džamiju”, rekao je predsednik Turske.

Istorijske knjige pišu da je Kolumbo 1492. godine bio prvi stranac koji je kročio na američko tlo na svom putu do Indije.

Muslimanski istoričari i teolozi su nedavno doveli u pitanje to otkriće, tvrdeći da su pre Kolumba stigli muslimani, premda ne postoji nijedan otkriven trag njihovog prisustva.

Istoričar Jusuf Mrueh objavio je 1996. godine članak u kojem navodi da je Kolumbo pominjao džamiju na Kubi. Njegove kolege su odmah odbacile tu hipotezu, tvrdeći da je “ta džamija” bio Kolumbov opis pejsaža koji prvi put vidi.

Advertisements
  1. #1 od Gazija, 18. Novembra 2014. - 10:53

    Reblogged this on Gazijanet.ba.

  2. #2 od Национални Социjалиста, 18. Novembra 2014. - 23:00

    Америку су прво открили и колонизовали Срби Веничани.

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s