IS i Al Kaida postigle dogovor o zajedničkoj borbi

 Predstavnici ekstremističke grupe Islamska država i terorističke mreže Al Kaida, sastali su u Siriji, gde su se dogovorili da prestanu da se bore jedni protiv drugih i da se zajedničku suprotstave protivnicima, saopštili su juče izvori iz sirijske opozicije.

al kaida Frontpagemag com IS i Al Kaida postigle dogovor o zajedničkoj borbi

Sastanak je održan u tajnosti, 2. novembra na severu Sirije, a vođe Islamske države i Nusra fronta, ogranka Al Kaide, dogovorili su se da okončaju višemesečne međusobne sukobe i da sarađuju na terenu, potvrdili su ovi neimenovani izvori.

Na sastanku u gradu Atarebu, zapadno od Alepa, koji je trajao četiri sata, u prisustvu sedam visokih lidera dve militantne grupe, dogovoreno je i da IS i Nusra fron pokrenu zajedničku borbu protiv kurdski boraca na severu Sirije.

Prema opozicionom izvoru, sastanku su prisustvovali i predstavnici Kurasana, male ali borbene grupe koju čine veterani Al Kaide iz Avganstana i Pakistana, kao i Džund al-Akse, saveznika IS-a i Ahrar al-Šama, konzervativne muslimanske pobunjeničke grupe, preneo je AP.

Predstavnici IS-a su, na sastanku, navodno, ponudili Nusra frontu pojačanje u napadu na pobunjenike kod grada Kan al Sunbul u Siriji.

Američka agencija prenosi mišljenje analitičara da bi ovakav sporazum mogao da omete strategiju Vašingtona protiv Islamske države.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s