Haris i Rasim postali Srbi zbog – mandata

Na izborima u BiH, dvojica kandidata Bosanske stranke, Haris Pleho i Rasim Smajić, izjasnili su se kao Srbi da bi mogli da budu izabrani u Dom naroda Federacije BiH, u kojoj živi mali broj Srba.

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH kažu da su nemoćni da spreče ovakve slučajeve, dok Slaviša Mihajlović, aktuelni delegat SNSD u Klubu Srba federalnog Doma naroda, ističe da se izjašnjavanjem Bošnjaka kao Srba zarad ulaska u zakonodavna tela, obesmišljava BiH.

“To je formula po kojoj BiH ne sme da funkcioniše… Mislim da je vreme da se dogovaramo, da političke partije, ko god da čini vlast u naredne četiri godine, moraju da izaberu svoje legitimne predstavnike. Ali, drago mi je da postoje Bošnjaci koji žele da se vrate svojim korenima i ja ih pozivam da to u što većem broju urade”, dodao je Mihajlović.

Haris Pleho, jedan od dvojice potencijalnih Srba u Domu naroda FBiH, objašnjava da će, ako bude izabran, raditi za opšte dobro, a ne samo srpskog naroda i odbacuje navode da je novac razlog “potencijalnog preobraćanja” u Srbina.

shc.hu

“Ne mogu ni da potvrdim, ni da demantujem pitanja o tome… Kada bude Skupština kantona, odnosno kada bude biranje delegata, biće svima jasno”, rekao je za RTRS Haris Pleho, poslanik BOŠ u Skupštini Kantona Sarajevo.

U CIK BiH su, međutim, potvrdili da su se Haris Pleho i Rasim Smajić izjasnili kao Srbi, ali dodaju da to nije usamljen slučaj.

Pleho je aktuelni odbornik u Gradskom veću Sarajeva iz reda “ostalih”, što govori o lakoći menjanja “nacionalnih” dresova.

“Sada imamo situaciju da je u Gradskom veću Sarajeva on izabran iz reda ostalih, a istovremeno biće izabran u federalni Dom naroda kao Srbin. To bi moglo ličiti na ono što se zove popularno – izborni inženjering”, istakao je Branko Petrić, član CIK BiH.

On dodaje da su CIK-u vezane ruke – može da konstatuje, ali ne i da spreči izborni inženjering, jer je demokratsko pravo svakog čoveka da se izjasni o svojoj nacionalnoj pripadnosti.

Politički predstavnici Srba u Federaciji BiH kažu da je ovo samo nastavak onoga što je pre četiri godine počela SDP, takođe bošnjačka partija, birajući “svoje Srbe” u federalni Dom naroda, što se politički isplati, s obzirom da u tom entitetu živi veoma malo Srba.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s