Bosna leži na rezervama gasa

U Bosni i Hercegovini postoje rezerve gasa, abiotičkog metana, koje bi mogle imati potencijal u smislu ekonomske isplativosti.

Foto: Beta/AP

Ovo je u u intervjuu za britanski list Ekonomist rekao saradnik italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, doktor Đuzepe Etiope.

Etiope je svetski ekspert i jedan od prvih istraživača ovog gasa čije se rezerve u velikim količinama nalaze i na Marsu.

On objašnjava da je Bosna jedna od zemalja koje bi mogle imati izvore abiotičkog metana, zbog prisustva izvora hiperalkalne vode u Kulašima kod Prnjavora, čime su se bavili i neki američki naučnici, prenosi Fena.

Etiope je dodao da ne može sa sigurnošću da tvrdi koje su to količine metana i koliko bi one ekonomski bile isplative, ali da vredi pokrenuti istraživanje.

Naglašava da najpre treba istražiti koncentraciju gasa u vodi, istražiti izvore i videti ima li gasnih flukseva iz zemlje, dodajući da bi po tom pitanju voleo da sarađuje sa stručnjacimau BiH.

Profesor s Rudarsko-geološkog fakulteta iz Tuzle, Edin Delić, ne isključuje mogućnost korišćenja metana u ekonomske svrhe i dodaje da sve dok se ne obave istraživanja i ne naprave prve bušotine, ne zna se da li je reč o vreloj vodi, nafti ili gasu.

Ako se isključi topla voda, ostaje dilema da li je u pitanju nafta ili gas, te se ovakva ležišta obično zovu ležišta ugljovodonika, što uključuje i naftu i gas.

Osim toga, kada se nađe ležište nafte, ono je u gornjem delu ispunjeno gasom, a poznato je da su na prostoru severoistočne Bosne rađena ispitivanja o prisustvu nafte. Bez istraživanja i geofizičkih ispitivanja, bilo bi površno i neozbiljno govoriti o količinama, ali svakako da postoje potencijali, objašnjava Delić.

  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s