NA izborima za nacionalni savet Bošnjaka pobedila je lista „Za bošnjačko jedinstvo – Sulejman Ugljanin“, potvrdili su u ponedeljak preliminarni rezultati Republičke izborne komisije, na osnovu 98,5 odsto obrađenih biračkih mesta. Lista „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ osvojila je tri mandata manje, a izbori su poništeni na dva izborna mesta u Tutinu i jednom u Novom Pazaru.

– To što su izbori zbog neregularnosti poništeni na tri mesta, moglo bi u teoriji da promeni konačan rezultat, ali je gotovo neverovatno da se to dogodi – kaže za „Novosti“ Đorđe Vuković, programski direktor CeSida. – Ugljaninova lista vodi za oko 3.000 glasova, koliko na ova tri mesta ima glasača, pa će se izbori tu verovatno ponoviti.

Ugljanin je ubedljivo pobedio u Tutinu, Sjenici i Priboju, a lista iza koje stoji muftija Zukorlić, u Novom Pazaru, Prijepolju i Novoj Varoši, a u nedelju uveče su i jedni i drugi proglasili pobedu.

Postizborna kombinatorika najzanimljivija je upravo za bošnjačku listu. Poslednjih meseci muftija Zukorlić i Ugljanin ozbiljno su se približili, pa je bilo govora da na izbore izađu sa jednom listom. Optužbe za krađu izbora u Tutinu i zahtev za njihovim ponavljanjem mogli bi ponovo da udalje dva bošnjačka lidera.

Edin Gudžević, bliski saradnik Sulejmana Ugljanina, u ponedeljak je izjavio da očekuje brzo formiranje BNV-a i da dve liste treba zajedno da učestvuju u radu Veća.

– Sada ne razmišljamo o zajedničkom delovanju već samo o poništenju izbora u Tutinu, tek nakon ponovljenih izbora mogli bismo da razgovaramo o daljem radu BNV-a – rekao je u ponedeljak Jahija Fehratović, nosilac poražene liste.

PRVI put biće formiran Nacionalni savet Crnogoraca. Lista čiji je nosilac Aleksandra Vučinić osvojila je sedam od 23 mandata, a lista čiji je nosilac Ratko Šoć – 16 mandata. Oni su svoje predstavnike birali elektorskim putem, kao i hrvatska i makedonska manjina. Za nacionalni savet Hrvata lista Slavena Bačića dobila je 21 mandat, a lista Tomislava Stantića osam mandata, dok je za savet makedonske nacionalne manjine lista Slave Gruevski dobila osam mandata, a lista Borče Veličkovski 15 mandata.

Na izbore nije izašla snažna grupacija oko SDP-a Rasima Ljajića, niti Sandžačka narodna partija Mirsada Đerleka, što je doprinelo maloj izlaznosti.

Izbori za nacionalne savete čije je sedište u Subotici nisu doneli veća iznenađenja. Na izborima za Nacionalni savet Mađara ubedljivo je pobedila lista „Mađarska sloga“, u okviru koje je nastupao Savez vojvođanskih Mađara, sa osvojenih više od 90 odsto glasova. U Nacionalnom savetu Bunjevaca najviše mandata će imati Savez bačkih Bunjevaca, koje predvodi Mirko Bajić.

Na izborima za članove Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine najviše mandata, po šest, dobile su liste Koalicije ujedinjenih Albanaca i Koalicija za prava Albanaca, a među Aškalijama prednjači lista „Aškalije, ali zajedno“. Bugari su najviše poverenja dali listi čiji je nosilac Vladimir Zaharijev. Pobedu, svako među svojim sunarodnicima, slave i predstavnici lista „Vlasi za Srbiju, Srbija za Vlahe“, „Zajedno za Rusine“, „Slovenci zajedno“, „Slovački identitet“, „Česi zajedno“ i „Grci Srbije“. Nacionalni savet egipatske manjine činiće, sa po šest mandata, liste „Zajedno za bolje sutra“ i „Za još bolju budućnost“, dok će tri mandata imati lista „Da se znamo Nezir Keljmendi“.

Najveću podršku među Nemcima dobila je lista „Gerhjard – podunavske Švabe“, a među Romima „Romi za bolju budućnost“. Rumuni su najviše glasova dali „Ujedinjenoj listi“ Daniela Petrovića. Ukrajinci su najmasovnije podržali listu „Senjuk“.

Republička izborna komisija ima rok od nedelju dana da saopšti konačne rezultate, posle čega će početi formiranje nacionalnih saveta.