“Oružje iz BiH preko Turske do ID”

Velika količina naoružanja i municije iz BiH završila je preko Turske u rukama pripadnika terorističke organizacije Islamska država.

Džihadisti (foto: Beta/AP)

Izvor lista “Glas Srpske” blizak bezbednosnim strukturama u BiH, kaže da su to naoružanje u FBiH kupovale firme iz Turske koje su povezane sa Hamasom.

Turci su oružje i municiju kupovali u firmama za proizvodnju i promet naoružanja – “BNT” iz Novog Travnika, “Unis Gineks” i “Pobjeda-Rudet” iz Goražda i “Igman” iz Konjica.

Samo manji deo kupljenog oružja i municije ostaje u Turskoj, a većina završava u rukama terorista.

Ovi poslovi se i dalje odvijaju, a najveći deo oružja i municije i dalje završava kod džihadista jer oni trenutno nude najviše novca, ističe izvor “Glasa Srpske”.

On napominje da je veliki deo tog naoružanja i municije bio predviđen za uništavanje. Umesto toga, oni su prokrijumčareni u mnoge zemlje širom sveta – najviše (oko 80 odsto) u islamske države.

Osim firmama iz Turske, naoružanje, municija i vojna oprema iz BiH su prodavane i mađarskim, bugarskim, egipatskim, čileanskim, nemačkim, malezijskim i saudijskim firmama.

Poslednjih nekoliko godina iz BiH je u proseku godišnje izvoženo naoružanje vredno oko 50 miliona evra, navodi izvor “Glasa Srpske”

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s