“Oružje iz BiH preko Turske do ID”

Velika količina naoružanja i municije iz BiH završila je preko Turske u rukama pripadnika terorističke organizacije Islamska država.

Džihadisti (foto: Beta/AP)

Izvor lista “Glas Srpske” blizak bezbednosnim strukturama u BiH, kaže da su to naoružanje u FBiH kupovale firme iz Turske koje su povezane sa Hamasom.

Turci su oružje i municiju kupovali u firmama za proizvodnju i promet naoružanja – “BNT” iz Novog Travnika, “Unis Gineks” i “Pobjeda-Rudet” iz Goražda i “Igman” iz Konjica.

Samo manji deo kupljenog oružja i municije ostaje u Turskoj, a većina završava u rukama terorista.

Ovi poslovi se i dalje odvijaju, a najveći deo oružja i municije i dalje završava kod džihadista jer oni trenutno nude najviše novca, ističe izvor “Glasa Srpske”.

On napominje da je veliki deo tog naoružanja i municije bio predviđen za uništavanje. Umesto toga, oni su prokrijumčareni u mnoge zemlje širom sveta – najviše (oko 80 odsto) u islamske države.

Osim firmama iz Turske, naoružanje, municija i vojna oprema iz BiH su prodavane i mađarskim, bugarskim, egipatskim, čileanskim, nemačkim, malezijskim i saudijskim firmama.

Poslednjih nekoliko godina iz BiH je u proseku godišnje izvoženo naoružanje vredno oko 50 miliona evra, navodi izvor “Glasa Srpske”

  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s