Rivlin prvi predsednik Izraela na mestu maskara Arapa

Predsednik Izraela Ruven Rivlin, danas je na komemoraciji žrtvama masakra u Kafr Kasemu 1956. godine, kada su izraelske snage ubile 47 stanovnika tog sela, priznao da je tada počinjen zločin na tom mestu. Rivlin je prvi izraelski predsednik koji je prisustvovao toj komemoraciji.

– Užasan zločin je počinjen ovde. Brutalna ubijanja u Kafr Kasemu su poglavlje u istoriji koje za žaljenje u odnosima između Arapa i Jevreja koji tu žive – rekao je Rivlin.

Izraelski predsednik je pozvao na mir zbog nereda u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali.

– Došao sam danas ovde, posebno za vreme ovih teških dana, da pružim ruku u uverenju da su vaše ruke pružene prema meni i izraelskoj, jevrejskoj javnosti zauzvrat – istakao je on.

Nasilje skoro svakodnevno potresa anektirani istočni Jerusalim od ubistva jednog palestinskog tinejdžera u julu. Njega su ubili jevrejski ekstremisti u znak osvete za otmicu i ubistvo trojice jevrejskih tinejdžera na okupiranoj Zapadnoj obali. Sukobi su se pojačali tokom sedmonedeljnog rata u Gazi.

Rivlinova poseta je prethodila pripremi za sahranu jednog Palestinca iz istočnog Jerusalima, koji je u sredu uleteo automobilom velikom brzinom u grupu Izraelaca, ubivši tromesečnu bebu i ranivši još šestoro ljudi. Kafr Kasem se nalazi u centralnom Izraelu kraj Zapadne obale.

Godine 1956. bio je pod vojnom upravom i 29. oktobra – prvog dana rata s Egiptom, izraelski granični policajci su pucali na stanovnike koji nisu znali da je na snazi policijski čas, ubivši radnike koji su se vraćali sa posla u poljima, kao u žene i decu.

U Izraelu živi 1,4 miliona Arapa, koji čine 20 posto stanovništva Izraela. Oni su potomci 160.000 palestinskih Arapa koji su ostali na svojoj zemlji kada je jevrejska država osnovana 1948.

– Ja nisam naivan. Mi pripadamo dvema nacijama čije su želje i aspiracje umnogme kontradiktorne. Mnogi Arapi koji su deo palestinskog naroda osećaju se povređenim i pate zbog svoje braće na drugoj strani zelene linije. Mnogi od njih se sreću s rasizmom i arogancijom Jevreja – rekao je Rivlin.

On je ocenio da arapsko stanovništvo u Izraelu i arapski lideri u Izraelu moraju zauzeti jasan stav protiv nasilja i terorizma.

O masakru u Kafr Kasemu se govori u izraelskim školama kao slučaju nelegalne vojne naredbe koju vojnici moraju odbiti.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s