Novopazarci optuženi zbog saradnje sa islamistima: Planirali terorističke akcije u Beogradu i Rimu

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Abida Podbićanina (35), Seada Plojovića (31), Tefika Mujovića (34) i Izudina Crnovršanina (25) iz Novog Pazara, kao i Ferata Kasumovića (30) iz Beograda koji se terete za više krivičnih dela iz oblasti terorizma i povezanosti s terorističkim organizacijama u Siriji.

Miljko Radisavljević, specijalni tužilac

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv Abida Podbićanina (35)), Seada Plojovića (31), Tefika Mujovića (34) i Izudina Crnovršanina (25) iz Novog Pazara, koji se terete za više krivičnih dela iz oblasti terorizma.

Postoji opravdana sumnja da su Podbićanin i Mujović početkom 2013. godine, uspostavili vezu sa organizacijama koje su od strane Ujedinjenih nacija proglašene za terorističke organizacije – „Islamska država Iraka i Levanta (Šama)“ (IDIL) i „Front Al-Nusra“.

Cilj ovih terorističkih organizacija je da nasilnim putem preuzmu vlast u Siriji i potom njenu teritoriju koriste kao bazu za otpočinjanje terorističkih napada sa istim namerama i na susedne države. Za prvu metu određen je Irak, a potom i više drugih država Bliskog Istoka, Severne Afrike i Južne i Centralne Evrope, uključujući i Srbiju. Relaziacija ovog plana trebalo bi da dovede do nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države – kalifata.

Takođe, postoji opravdana sumnja da su Podbićanin i Mujović zajedno sa Plojovićem i Crnovršaninom od istomišljenika u Srbiji, BiH, Hrvatsko, Austriji, Nemačkoj i Luksemburgu, kontinuirano prikupljali novčana sredstva i finansirali odlazak više građana Republike Srbije i drugih zemalja, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

Oni su u prostorijama islamske bogomolje „Furkan“, u Novom Pazaru, organizovali prihvat srpskim i stranim državljanima, koji su se uputili na sirijsko ratište organizovali. Na ovom mestu budući ratnici su se opdmarali, opremali i dobijali neophodne informacija pred nastavak puta.

U optužnici se navodi da je Mujović ove ljude u Istanbulu dočekivao i finansirao i organizovao njihovo prebacivanje iz Turske do kampova za terorističku obuku na severu Sirije.

Potom je, kaoko tvrdi tužilaštvo na scenu stupao Podbićanin koji je u sirijskom gradu Azazu, organizovao prihvat, smeštaj i vojnu obuku pridošlih lica.

Za Kasumovića se navodi da je takođe vrbovao jednu osobu za odlazak u Siriju, koja je stupila u teroritičku organizaciju IDIL i poginula.

Prema navodima optužnice, Podbićanin, Mujović, Crnovršanin i Kasumović su se u Siriji pridružili oružanom delu terorističkog udruženja IDIL. Kao pripadnici borbenih Podbićanin, Mujović i Kasumović su ulčestvovali u oružanim akcijama, a Podbićanin je čak komandovao jednom takvom jedinicom.

Mujović se još tereti da je putem “Fejsbuk” profila postavio niz sadržaja kojima se veliča „Islamska država Iraka i Levanta“, propagiraju njeni postupci, poziva na borbu, nasilje i ubistva i prikazuju snimci istih i mape teritorije koje kontroliše IDIL, i poziva na samoubilačke akcije u Raškoj oblasti, Beogradu i Rimu.

Plojović, Crnovršan i Kasumović se nalaze u pritvoru od početka marta 2014. godine, a nakon podizanja optužnice sud im je produžio pritvor.

Podbićanin i Mujović se sve vreme nalaze u bekstvu. Njima je određen je pritvor, naređeno izdavanje poternice i predloženo da im se sudi u odsustvu. U toku je postupak ispitivanja optužnice pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s