Vođi vehabija u BiH Bilalu Bosniću još dva meseca pritvora!

Informaciju je potvrdio i Bosnićev advokat Adil Lozo koji kaže da mu je, iako ga Sud nije zvanično obavestio, potvrđeno da je njegovom klijentu produžen pritvor

Bilal Bosnić, foto printskrin yt
 

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je predlog Tužliaštva BiH da se prvoosumnjicenom u akciji “Damask” Bilalu Bosniću, osumnjičenom za krivično delo terorizam, javno podsticanje i vrbovanje na terorističke aktivnosti, produži pritvor za još dva meseca.

Informaciju je potvrdio i Bosnićev advokat Adil Lozo koji kaže da mu je, iako ga Sud nije zvanično obavestio, potvrđeno da je njegovom klijentu produžen pritvor.

Tužilaštvo je tražilo pritvor i za još četvoricu uhapšenih u akciji “Damask”, Avdulaha Hasanovića, Enesa Mešića, Emina Hodžića i Adema Karamuju, ali nije poznato da li je njima određeno produženje pritvora ili mere zabrane.

Bosnić, koji važi za neformalnog vođu zajednice radikalnih islamista – selefija u BiH i ostali osumnjičeni, uhapšeni su početkom septembra u velikoj policijskoj operaciji čiji je cilj bio upravo razbijanje mreže koja je podržavala akcije terorističke organizacije Islamska država (IS) i organizovala odlazak mladića iz BiH na sirijsko ratište.

Tužilaštvo je od Suda BiH tražilo produženje mere pritvora za još dva meseca, uz obrazloženje da je potrebno dodatno vreme da bi se dovršila istraga.

Tužilac Čampara najavio je da planira da sasluša 30 svedoka, a i dalje traje veštačenje oduzete opreme – kompjutera i mobilnih telefona uhapšenih.

Dodatni razlog za produženje pritvora je činjenica da su uhapšeni većbili na ratištima u Siriji pa bi tamo mogli ponovo da odu.

Tužilaštvo BiH takođe smatra da je nakon odlaska u Siriju Nusreta Imamovića, nekadašnjeg vođe vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči kod Brčkog, upravo Bosnić preuzeo njegovu ulogu u BiH.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s