Rusi stigli u Srpsku: Specijalci ili umetnici?

Granična policija BiH potvrdila je agenciji Beta da je u proteklih sedam dana u BiH ušlo 144 ruska državljana, ali da oni nisu imali vojna obeležja. Kako je portparolka Granične policije BiH Sanela Dujković saopštila agenciji Beta, u periodu od 25. septembra do 2. oktobra na graničnom prelazu Rača evidentiran je ulazak 144 ruska državljana.

Vest da su ruski specijalci stigli u RS uzburkala javnost u BiH 

“Sva evidentirana lica ispunjavala su uslove potrebne za ulazak u BiH, nisu nosila uniforme i vojna obeležja, i među njima je bilo i žena i muškaraca različite starosne grupe”, precizirala je portparolka Dujković.

Televizija Federacije BiH objavila je da je u RS stiglo više od 140 ruskih specijalaca koji svoj boravak nisu prijavili, niti je tačno poznat razlog njihovog dolaska.

Prema informacijama FTV-a, Rusi su stigli 28. septembra preko graničnog prelaza Rača, a MUP RS im je sugerisao da se ne prijavljuju Službi za strance BiH.

U međuvremenu, MUP RS je demantovao da je reč o ruskim specijalcima i obaveštajcima, navodeći da su to “uglavnom umetnici i članovi umetničkih društava iz Rusije, koji učestvuju na manifestaciji povodom obeležavanja 100 godina od Prvog svetskog rata, koju organizuje Ministarstvo prosvete i kulture RS sa Ruskom Federacijom”.

Agenciji Beta u Ministarstvu prosvete i kulture RS nisu mogli da pruže više detalja, navodeći da je “u toku sastanak o tome”.

Na pitanje kako to da javnost nije ranije obaveštena o manifestaciji povodom 100 godina od početka Prvog svetskog rata, koja treba da se održi u saradanji s Rusijom, te da najave o tome nema ni na sajtu Ministarstva prosvete i kulture RS, rečeno je da je to zato “što se ništa ne dešava danas”.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s