Srpska neće prihvatiti rezoluciju američkog kongresmena

Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik odbacio je u sredu mogućnost da RS prihvati rezoluciju američkog kongresmena Krisa Smita kojom se traži ustavna reforma u BiH i korišćenje “bonskih ovlašćenja” visokih predstavnika.

Rezolucija neće biti obavezujuća za Republliku Srpsku

Američki kongresmen Kris Smit predložio je da Predstavnički dom Kongresa SAD rezolucijom zatraži ustavnu reformu i da predstavnici međunarodne zajednice u BiH koriste sva ovlašćenja.

U predlogu rezolucije je ocena da je Dejtonski sporazum prevaziđen, ali ne i uloga visokog predstavnika u BiH, kao i da je uzrok stagnacije BiH protivljenje centralizaciji, odnosno jačanju institucija na nivou BiH.

Dodik je danas kazao da ta rezolucija, čak i kada bi bila usvojena, ne bi bila obavezujuća za RS.

“Taj kongresmen je direktni lobista bošnjačke strane i raspolažemo nekim informacijama o njegovoj korumpiranosti u tom pogledu. Poznato je da su njegove usluge plaćene”, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci. Dodik je ocenio da se radi o “političkoj igri” kojom se pokušavaju oživeti stare ideje, koje su “propale zahvaljujući odlučnoj političkoj akciji RS proteklih godina”.

Ocenjujući da ne treba povećavati nadležnosti države BiH, već ih treba smanjivati i dovesti u okvire Ustava i Dejtonskog sporazuma, Dodik je najavio da će “RS veoma organizivano tražiti vraćanje oduzetih nadležnosti”.

Ako se u tom pogledu stvari “ne budu odvijale razumno i u okviru Ustava” ići će se na ustavnu reformu u RS tako da tom entitetu pripadnu sve nadležnosti koje Ustavom nisu date državi BiH.

Dodik je rekao da RS ne bi primenjivala eventualne nove nametnute odluke visokih predstavnika, jer ih ne bi objavila u “Službenom glasniku”, ocenivši da je visoki predstavnik u BiH “sada ikebana” koja samo prima platu od 24 hiljade evra.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s