Erdogan zabranio šminku, pirsinge i tetovaže u turskim školama

Turske vlasti u školske klupe uvode nova striktna pravila kojim će tinejdžerkama zabraniti da se farbaju i šminkaju, a koja opozicija prosto naziva islamizacijom.

Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske

Kao što se i očekivalo, trijumfalni letošnji prelazak Redžepa Tajipa Erdogana sa premijerske na predsedničku funkciju otvorio je put za novi talas konzervativnih mera i sve veće udaljavanje od sekularnog društva koje je izgradio Mustafa Kemal Ataturk, osnivač moderne turske države.

U “Resmi gazete”, turskoj verziji Službenog glasnika, objavljen je set pravila po kojima pored zabrane ulepšavanja lica, kose i noktiju učenicama, stoji i da maloletni učenici ne smaju da imaju brkove i bradu ni u naznakama. Pored toga i muškim i ženskim đacima zabranjeno je da imaju bilo kakvu tetovažu na telu ili pirsing.

Pravila očigledno imaju i širi kontekst pošto je uvedena i zabrana nošenja kapa, šalova, šešira ili torbi sa političkim simbolima. Predstavnici turske opozicije nazvali su nove mere “represivnim”, “neprimenjivim” i novim korakom ka islamizaciji Turske. Oni đaci koji ne budu poštovali nova pravila, mogli bi da budu izbačeni iz škole.

Kako piše italijanska agencija ANSA, Erdogan je još u julu javno izneo svoj stav o tetovažama, snažno kritikujući Berka Jildiza, mladog fudbalera Galatasaraja.

– Zašto nanosiš štetu svom telu? Ne dopusti da te stranci varaju. U budućnosti time rizikuješ da oboliš od raka kože – poručio je tada Erdogan ovom igraču.

Neke od škola su već uložile protest na nova vladina pravila.

– Tursko društvo se sprema za povratak u Srednji vek. Šta da rade učenici koji već imaju tetovaže? Da ogule sebi kožu? To je iracionalna odluka doneta na osnovu represivne logike – kaže Veli Demir, vođa sekularnog sindikata obrazovanja Egitim Iš, koji je najavio žalbu Državnom savetu, najvišem sudu u Turskoj.

Zanimljivo je da su predstavnici konzervativnog sindikata Egitim Bir Sen iskoristili nove vladine mere da čak predlože i odvajanje muških od ženskih učenika u državnim školama.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s