Ankara menja stav prema džihadistima

Turski parlament će na zasedanju početkom oktobra usvojiti mere protiv pripadnika „Islamske države” u Siriji i Iraku

Kurdske izbeglice u Turskoj

 Posle oslobađanja 49 turskih državljana, koje su pripadnici „Islamske države” sto dana držali u zarobljeništvu, Ankara se ponovo našla pod pritiskom SAD da se uključi u vojne operacije protiv esktremista  u Siriji i Iraku.

Na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, na američku inicijativu, predsednik Tajip Erdogan se sreo sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom a imao je telefonski razgovor i sa Barakom Obamom. Ti kontakti su održani iza zatvorenih vrata, ali se Turska , kako se nezvanično saznaje, ponovo našla pod pritiskom Vašingtona da se priključi koaliciji zemalja koje se bore protiv terorista u susednim zemljama.

Predsednik Erdogan je već najavio da će se njegova zemlja aktivnije uključiti u borbu protiv terorista. „Mi ćemo dati neophodan doprinos operacijama (u Siriji i Iraku). Ta pomoć će biti vojna ili logistička”, izjavio je on bez ulaženja u pojedinosti.

Ankara je dosad odbila da potpiše deklaraciju o pristupanju koaliciji zemalja koje se bore protiv pripadnika „Islamske države”, jer je strahovala za sudbinu zarobljenih diplomata i članova njihovih porodica.

U vladi su konačno shvatili da više ne mogu  da ostanu po strani zbivanja na svojim istočnim granicama. Konsultacije su u toku i konačan stav o merama protiv pripadnika „Islamske države” zauzeće parlament na sednici koja je već zakazana za 2. oktobar.

U Ankari se procenjuje da se sadašnja kriza u susednim zemljama ne može rešiti samo vazdušnim udarima, već je neophodno dogovoriti i sveobuhvatno vojno i političko rešenje. Strahuje se, zapravo, da bi najnoviji razvoj mogao da ojača pozicije Bašara al Asada, koji je, kako se ističe, „glavni izvor nestabilnosti” u regionu .

Turska vlad naglašava da je odlazak predsednika Asada „nezaobilazan preduslov” za trajno rešenje krize u Siriji, a samim tim i u Iraku. Turska više ne zna šta da radi sa izbeglicama čiji broj se svakodnevno povećava pošto ljudi sada beže i od koalicionog bombardovanja jer stradaju i civili stradaju kao „kolateralna šteta”.

Granicu prema Siriji i Iraku, dugu 1.300 kilometara, dosad je prešlo milion i 200 hiljada beskućnika koji ne biraju sredstva kako bi preživeli. To već izaziva revolt lokalnog stanovništva koje se suočava sa mnogim problemima.

Rešenje se vidi u stvaranju „zona bezbednosti” u pograničnom području i većem angažovanju Ujedinjenih nacija i humanitarnih organizacija u rešavanju problema sa kojima se suočavaju  izbeglice koje su preplavile zemlju sve do Istanbula. U vladi se takođe zalažu za uspostavljanje zone zabranjenih letova nad Sirijom.

Ankara je prihvatila rezoluciju Saveza bezbednosti UN kojom se pozivaju sve zemlje da spreče dolazak novih boraca u Siriju i Irak. „Mi smo zaista učinili mnogo da zaustavimo dolazak novih boraca, ali to ne možemo da to uradimo sami”, izjavio je predsednik Erdogan i založio se za  tešnju saradnju sa drugim zemljama, pre svega onima iz kojih stižu novi borci „Islamske države”.

U zapadnim medijima, pre svega u SAD, poslednjih dana iznose se tvrdnje da Ankara još uvek „gleda kroz prste” džihadistima. Oni navodno preko turske teritorije bez problema krijumičare ogromne količine nafte i tako obezbeđuju milione dolara za angažovanje novih boraca i za kupovinu savremenog naoružanja.

Turska vlada odlučno demantuju te optužbe i tvrde da se dosledno bore terorizma i da poštuju važeće ugovore koji se odnose na transport nafte. „Ovo su nečiji pokušaji da se ugrozi međunarodni kredibilitet Turske”, ističe ministar energetike Taner Jildiz.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s