SKANDAL U SANDŽAKU – Džudžo u „HISTORIJI 6″ štampao sliku MUHAMMEDA S.A.V.S. 

Bošnjačko nacionalno vijeće kojim rukovodi Esad Džudžo u udžbeniku „Historija 6″ na bosanskome jeziku odštampalo je crnobjelu fotografiju poslanika Muhameda s.a.v.s. što je strogo zabranjeno i predstavlja veliki Haram, a da stvar bude gora recenzenti i autori knjige su predstavnici srpskog naroda!

Uvidom u knjigu ekipa Sandžakhabera uočila je grafitni prikaz poslanika pored objašnjenja ko je bio Muhamed s.a.v.s. Nakon toga kontaktirali smo poznavaoce i teologe Islama koji su ostali zaprepašćeni ovim skandaloznim i potezom.

Kako tvrdi naš sagovornik  – bilo kakvo objavljivanje, crtanje, izrada slika Poslanika Muhameda strogo je zabranjeno. Na primer u filmu „Pod zastavom Muammeda“ koji je snimljen pri kraju XX veka se nigdje ne pojavljuje njegov lik, a film su uradili Amerikanci. Čak su i oni upućeni da je težak prestup u Islamu prikazati lik Poslanika Muammeda – zaključio je on.

Prikazaivanje lika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem je islamom strogo zabranjeno, na šta nam ukazuju i mnogi hadisi, fetve i stavovi učenjaka.
Stav učenjaka je jednoglasan povodom ovoga i za objavljivanje i prikazivanje slika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem se kaže da je to:
1) haram
2) začetak idolatrije – idolopoklonstva
3) oponasane sljedbenika zablude i kufra
4) omalovazavanje licnosti i misije Poslanika sallalahu alejhi ve sellem
O zabrani prikazivanja lika Poslanika izdata je i fetva i to:
– 1926. god. je Al-Azhar izdao fetvu o zabrani.
– 1950. god. Islamska akademija i egipatsko Vijeće za fetve potvrdilo je prethodnu fetvu, koja je od 1961. do 2010. god. potvrđena od strane pomenutog, kao i drugih sličnih vijeća koja djeluju u islamskom svijetu, od Egipta, Saudijske Arabije, Kuvajta itd., kada god je ovo pitanje aktuelizirano.
Ni sam Muhammed sallallahu alejhi ve sellem nije dozvolio da ga bilo ko naslika u to vreme jer je znao da bi se pojavili ljudi koji će te slike zloupotrebiti i od njega napraviti idola i nekoga koga će obožavati, a znamo da se samo Allah obožava, pa je tako Poslanik sallallahu alejhi ve sellem STROGO ZABRANIO da se njegov lik prikazuje, kao i likovi ostalih poslanika i likovi ashaba.
Postoje mnoge sire (životopisi) u kojima je detaljno opisan lik našeg Poslanika i miljenika Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem na osnovi kojih lako možemo da zakljičimo da ova slika koja je korišćena u udžbeniku nije ni nalik njemu, što bi neku od učenjaka smatrali kao potvoru ili laž na Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem, a to je delo koje izvodi iz vere !
Crtanje lika Poslanika je strogo zabranjeno, pa makar čovjek to radio da ga pohvali.
Dakle, STROGO je ZABRANJENO prikazivanje likova Poslanika, koje je Uzvišeni Allah zaštitio od ljudskih manjkavosti i grijeha i podstakao vjernike da izučavaju njihovu biografiju kako bi im postali uzor u životima.
Ne čudi što se ova slika našla u ovom udžbeniku kad pogledamo autore, ali čudi što su recenziju izvršili neki pripadnici Islama, a BNV je istu knjigu odobrio za edukaciju dece i samim tim kod mališana može da prouzrukuje da stvore sliku o Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem na osnovu ove skandalozne slike, koja veze nema sa njegovim izgledom, a to je ogroman prestup i nečuven skandal na ovim prostorima !!!
Čak postoji i FETVA mešihata islamske zajednice u Srbiji kojom se najstrožije zabranjuje, haram je, pokazivanje i prikazivanje lika bilo kojeg od Božjih poslanika a.s., bilo da je riječ o crtežu, filmu ili crtanom filmu, kao što se zabranjuje prikazivanje likova članova porodice Poslanika Muhameda sallallahu alejhi ve sellem, četvorice pravednih halifa i desetorice ashaba kojima je obećan Džennet.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s