Počeo uviđaj dve lokacije u Rudnici

U kamenolomu Rudnica kod Raške danas je počelo istraživanje poslednje dve lokacije za koje se sumnja da kriju ostatke tela kosovskih Albanaca stradalih tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, prvi uviđaj izvršen je na mestima “Padina 1” i “Padina”, a prisustvovali su predstavnici vladinih komisija za nestale osobe Srbije i Kosova, UNMIK-a, Euleksa, Međunarodnog Crvenog krsta i porodica nestalih Albanaca sa Kosova.

Tanjug (Irfan Ličina)

Predsednik Komisije za nestale osobe Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je novinarima da će istraživanje lokacija potrajati dvadesetak dana i da će tek tada biti poznato da li u njima ima ostataka ljudskih tela.

“Paralelno sa ovim radovima, u toku je identifikacija posthumnih ostataka 45 tela pronađenih u dve obližnje lokacije. Uzorke DNK sa kostiju smo poslali u Sarajevo, prve rezultate njihovih analiza očekujemo sredinom avgusta i čim budemo dobili informacije počećemo sa pripremama za primopredaju ostataka porodicama sa Kosova”, izjavio je Odalović.

On je dodao i da je razlog kasnjenja poslednje faze istraživanja lokacije Rudnica nedostatak novca i poštovanje procedure javnih nabavki za izbor firmi koje će izvoditi kopanje.

Predsednik Komisije za nestale osobe Vlade Kosova Prenk Đetaj pozdravio je početak radova na poslednje dve lokacije i dodao da porodice nestalih vrše konstantan pritisak da se procedura sprovodi jednostavnije i brže.

Delovi kamenoloma Rudnica prvi put su ispitivani 2007. godine, a nakon toga 2010, 2011. i 2013. godine.

Po izjavama svedoka, u “potencijalnoj masovnoj grobnici” nalaze se tela 250 kosovskih Albanaca.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s