Islamska država osvaja sjever Iraka i protjeruje kršćane

 

Pripadnici Islamske države nastavljaju u četvrtak nizati vojne uspjehe na sjeveru Iraka gdje su zauzeli još nekoliko gradova i učvrstili položaje uz kurdsko područje, u ofenzivi koja je uzbunila vladu u Bagdadu i regionalne sile.
Napredovanje islamista izazvalo je bijeg tisuća stanovnika najvećeg iračkog kršćanskog grada Karakoša u strahu da će morati učiniti ono što su sunitski militanti tražili od stanovnika ostalih zauzetih područja – otići, prijeći na islam ili se suočiti sa smrću.
Islamska država, koju se smatra radikalnijom skupinom od al Kaide, nevjernicima smatra većinske iračke šijite te manjine kao što su kršćani i jazidi, te kurdsku etničko-religijsku zajednicu.
Njezini borci zauzeli su Karakoš u noći sa srijede na četvrtak nakon povlačenja kurdskih boraca, prenose stanovnici.
“Sada znam da su gradovi Karakoš, Tilkaif, Bartela i Karamleš ostali bez stanovnika i da su pod kontrolom pobunjenika”, rekao je msgr. Joseph Thomas, kaldejski nadbiskup Kirkuka i Suleimanije.
Kaldejski patrijarh Louis Sako izjavio je da je u bijegu gotovo 100.000 kršćana, dodajući da je riječ o “humanitarnoj katastrofi.”
Po Saki, u Iraku živi još oko 500.000 kršćana, u odnosu na 1,2 milijuna prije američke invazije 2003.
Karakoš je kršćanski grad smješten između Mosula i Arbila, glavnog grada Kurdistana. Ima oko 50.000 stanovnika i u njemu su utočište našli brojni kršćani protjerani iz Mosula.
Tilkaif, u kojem živi također puno kršćana ali i pripadnika šijitske manjine Šabak, također je tijekom noći ostao pust.
Reuters javlja da su militanti osvojili i gradove Mahmur te Al Kvair.
Papa Franjo je u Rimu pozvao svjetske vođe da pomognu u rješavanju krize na sjeveru Iraka nakon što je Islamska država natjerala kršćane u progonstvo.
Ta militantna skupina izvijestila je na svom Twitter profilu da su njezini pripadnici zauzeli 15 gradova, stratešku branu Mosul na rijeci Tigris i vojnu bazu, u ofenzivi koja je počela tijekom vikenda i još uvijek traje.
Kurdski dužnosnici, pak, tvrde da njihove snage još uvijek kontroliraju branu, najveću u Iraku.
Dva očevica prenijela su Reutersu da su islamisti u četvrtak izvjesili svoju crnu zastavu nad branom što militantima omogućuje da poplave najveće iračke gradove ili značajno smanje isporuku vode i električne energije.
Sunitski militanti zadali su tijekom vikenda ponižavajući poraz kurdskim snagama i natjerali desetke tisuća jazida da napuste grad Sinjar i utočište nađu u okolnim planinama.
Dio njih evakuiran je u posljednja 24 sata, rekao je glasnogovornik UN-ove agencije za koordinaciju humanitarne pomoći dodajući da je ukupno 200.000 ljudi pobjeglo pred borbama.
“Radi se o tragediji golemih razmjera, tragediji koja je zahvatila živote stotina tisuća ljudi”, rekao je David Swanson.
Prognanima je hitno potrebna hrana, voda, lijekovi i šatori, istaknuo je. Glasnogovornik UN-ove agencije za djecu prenosi da su brojna djeca u planinama dehidrirala i da ih je najmanje 40 umrlo.
Jazidima, koje islamisti smatraju “štovateljima vraga”, prijete egzekucije sunitskih militanata koji žele osnovati islamsko carstvo i prekrojiti kartu Bliskoga istoka.
Napredovanje Islamske države izaziva bojazan da će militanti u cijelom arapskom svijetu početi slijediti njihov put.
Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s