Nakon uništenja tunela, Izrael povukao većinu kopnenih snaga iz Gaze

Izrael je danas povukao većinu kopnenih snga iz pojasa Gaze, očigledno privodeći kraju vojnu operaciju koja traje skoro mesec dana protiv Hamasa i u kojoj je poginulo više od 1.800 Palestinaca i 66 Izraelaca.

Vojni portparol Peter Lerner potvrdio je da se veći deo kopnene vojske povukao iz Gaze, nakon što je zaključeno da je uništena većina podzemnih tunela prokopanih ispod granice za upade u Izrael. On je rekao da je otkriveno oko 30 tunela za “sinhronizovani napad ” na jevrejsku državu.

– Naneli smo suštinsku štetu toj mreži, do obima da smo tu veliku pretnju učinili minimalnom – rekao je Lerner.

U jeku kopnene operacije koja je počela 17. jula, 10 dana posle početka udara iz vazduha i sa mora na Gazu, tamo su bile hiljade vojnika.

Danas su na jugu Izraela viđena oklopna vozila kako se prevoze na kamionima kraj granice s Gazom, dok vojnici skidaju zastave sa tenkova.

Lerner je, međutim, istakao da operacija nije još gotova i da će Izrael nastaviti da cilja lansirne rampe Hamsa i sprečiti svaki pokušaj ubacivanja na izraelsku teritoriju.

Iako je izraelski premijer Benjamin Netanijahu sinoć najavio da će nastaviti žestoku borbu protiv Hamasa, očito je da je pod međunarodnim pritiskom da se borbe okončaju zbog velikog broja civilnih žrtava.

UN navode da su tri četvrtine poginulih u Gazi civili, uključujući desetoro ljudi ubjenih danas u školi UN, koja je trebalo da posluži kao sklonišste za raseljene Palestince u južnom gradu Rafi.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s