Žene protiv tradicije 

Mnogi Pakistanci se ljute što mediji izveštavaju samo o nasilju i ekstremizmu u njihovoj zemlji, pa ispada da su predstavu o Pakistanu definisali oni najgori. U zemlji od 180 miliona ljudi ne žive samo talibani i devojčice neveste, nego i žene na rukovodećim položajima i svetski džet-set.

Zahra Afridi na radnom mestu

Iako su siromaštvo, nejednakost polova, ekstremizam, religiozni radikalizam i terorizam svuda oko njih, mnoge žene dobro žive od svog rada i talenta. Pakistanski dizajner enterijera Zahra Afridi koristi kružnu testeru da oblikuje pank gitaru od kamena ispred rok kafea u Islamabadu.

Alina Riza iz Lahora upravlja privatnim školama, a Ansa Hasan je direktor marketinga Poršea. Pakistanke igraju i kriket, profesionalni su planinari, a mnoge od njih su studirale u inostranstvu.

Za većinu Pakistanaca ovo je nedostižan san i preostaje im jedino borba za goli život. Mnogi žive u krajnjem siromaštvu, a u severnom Vaziristanu, gde je nedavno vojska pokrenula ofanzivu protiv talibana, stopa pismenosti žena iznosi dva odsto.

Prva planinarka

Prvi pakistanski ženski planinar Nazia Parvin potiče iz područja koje se graniči sa Avganistanom i gde važe plemenski zakoni. Ipak, ona studira diplomatske odnose i vredno trenira u Islamabadu.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s