DODIK: Treba slediti primer Krima

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je njegov politički program jačanje autonomije Srpske do ostvarivanja njene nezavisnosti i da su dešavanja na Krimu, uz referendum, dobar primer kojim bi se moglo ići.

milorad dodik pressrs ba DODIK: Treba slediti primer Krima

Dodik je naglasio da Republika Srpska, kada je reč o pitanju osamostaljivanja, nema sa Rusijom nikakvu relaciju, ali da veruje da će, kada to pitanje jednom dođe na dnevni red, Srpska biti u prilici da anketira ne samo poziciju Rusije, već i mnogih drugih zemalja.

„Pokazalo se da BiH ne funkcioniše nikako i nije na korist ni Srbima, ni Hrvatima, ni Bošnjacima, nego samo jednom broju stranaca koji ovdje navodno prave državu da bi opet u kriznim situacijama u svijetu otišli da rade za veliki novac“, rekao je Dodik za „Euro Blic“.

On je naveo primer Škotske, Katalonije, Belgije koje se nalaze u procesu jačanja autonomije, što će, kako je rekao, Republici Srpskoj biti dovoljan primer za pozivanje na legitimitet.

Komentarišući izjavu turskog premijera Redžepa Erdogana da će „svako ko dirne u Bošnjake imati posla sa 100 miliona Turaka“, Dodik je rekao da je ona autentična i da su, s obzirom da se u BiH podržava isključivo antisrpski koncept, meta tih izjava Srbi, a imajući u vidu značaj bošnjačke zajednice u Sandžaku, i Srbija.

Dodik je naveo da nije problem da se priča o korupciji u BiH, već to što se otpravnik poslova američke Ambasade u BiH Nikolas Hil meša u unutrašnja pitanja zemlje.

„Ako Hil hoće da se bori protiv korupcije, neka se vrati u svoju zemlju i bori protiv angažovanja sina potpredsednika SAD u energetskim pitanjima u Ukrajini. Stranci su ovde spremni da se upliću u unutrašnje odnose onoliko koliko im dozvolite“, rekao je predsednik Srpske.

 

Govoreći o odnosu premijera i predsednika Srbije prema BiH, Dodik je naveo da politika Srbije ne može da bude drugačija osim da podržava Dejtonski sporazum, ali da je svaki stav koji govori o neodrživosti BiH njemu blizak.

„Treba biti iskren i reći istinu, a istina je ono što je i sam predsednik Nikolić rekao, govoreći o varijacijama na budućnost BiH“, rekao je Dodik.

Upitan da li bi na evropskom putu Srbije problem predstavljala eventualna podrška Aleksandra Vučića BiH, Dodik je odgovorio da država BiH ne postoji, već samo dejtonska BiH.

„Postoje Federacija BiH i Republika Srpska, a BiH bez predsednika države ili bilo čega drugog postoji kao treći politički entitet. Nije slučajno što se BiH nigdje ne navodi kao država“, istakao je Dodik.

On je rekao da se priča o funkcionalnosti BiH kao uslovu za pridruživanje EU podmeće, jer EU promoviše dejtonsku BiH, a ne funkcionalnost.

„Funkcionalna koordinacija je termin koji bi mogao da važi za BiH i ništa drugo. A što se tiče podrške Srbije, mi joj želimo da se što brže kreće u svojim projektima pridruživanja EU. Da se ticalo nas u Republici Srpskoj, BiH bi danas bila kandidat“, napomenuo je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, EU će, bez obzira koliko je u ovom momentu „slatkorečiva“, u jednom trenutku pred Srbiju staviti ogroman izazov koji se zove Kosovo i tražiti odluku koja će ići do poniženja.

O Rusiji i Ukrajini

Govoreći o svojoj podršci akciji Rusije u Ukrajini, Dodik je naveo da su u dešavanja u toj zemlji više umešane zapadne sile, ali da on podržava nastup Rusije jer je veoma uravnotežen.

„Uprkos tome što dnevno ubijaju ruske civile, ona (Rusija) ostaje uzdržana pokušavajući da dovede do mirnih pregovora. Zapad, naprotiv, ohrabruje ukrajinske vlasti da nastave sa sukobima pravdajući to borbom za suverenitet Ukrajine, koji su Srbiji žrtvovali za nezavisnost Kosova“, poručio je Dodik.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s