Podignuta optužnica za zločine u Šekovićima

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Miloša Zekića koji se tereti za ratni zločin ubistva četiri žrtve bošnjačke nacionalnosti u Šekovićima.

Tužilac Posebnog odelenja za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miloša Zekića, zvanog “Maslo”, rođenog 30.08.1963. godine u Kladnju, državljanina BiH.

Ilustracija  sxc.hu

Optuženi se tereti da je za vreme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik oružanih snaga VRS, postupao protivno odredbama međunarodnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vreme rata, javlja FENA.

U optužnici se navodi da se optuženi Zekić, sredinom maja 1992. godine, u Šekovićima, uniformisan i naoružan, dovezao do svlačionica stadiona Šekovići, koje su služile kao objekat za nezakonito zatvaranje, više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su pripadnici VRS zarobili iz mesta Osmaci i Memići.

Nakon što je optuženi od stražara objekta tražio ključeve od objekta, koje mu stražar nije hteo dati, naredio je stražaru da se udalji, a zatim uzeo lovačku pušku sačmaricu, napunio je i kroz prozor pucao u svlačionicu u kojoj su se nalazili zatočeni civili.

Nakon što je pucao iz sačmarice, ponovo je napunio pušku i pucao prema zatočenim civilima. Na taj način optuženi je ubio četiri civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u objektu.

Optuženi Zekić tereti se da je počinio krivično đelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH. Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s