Istorijska presuda: Holandija odgovorna za smrt Srebreničana iz baze UN

“Prvi put je utvrđeno da jedna država jeste odgovorna za zločin koji su počinili njeni vojnici unutar mandata Ujedinjenih naroda. Presudom su žrtve praktično podjeljene u tri kategorije. Utvrđeno je da je država Holandija odgovorna za onu kategoriju koja je bila unutar baze UN –a u Potočarima”, rekao je za Radio Slobodna Evropa advokat Srebreničana Semir Guzin.
Srebrenica 1995. godine

Okružni sud u Den Haagu 16. jula je djelimično uvažio tužbu majki i udovica žrtava genocida u Srebrenici 1995. protiv države Holandije i njenih vojnih snaga, koji su bili dio mirovnih jedinica Ujedinjenih naroda u BiH. Predstavnice  udruženja majki Srebrenice i njihov advokat kažu da je riječ o istorijskoj presudi, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

“Prvi put je utvrđeno da jedna država jeste odgovorna za zločin koji su počinili njeni vojnici unutar mandata Ujedinjenih naroda. Presudom su žrtve praktično podjeljene u tri kategorije. Utvrđeno je da je država Holandija odgovorna za onu kategoriju koja je bila unutar baze UN –a u Potočarima”, rekao je za Radio Slobodna Evropa advokat Srebreničana Semir Guzin.

Procjenjuje se da je u bazi Ujedinjenih naroda u Potočarima u julu 1995. godine bilo između 300 i 500 muškaraca.

Za druge dvije kategorije, ljude koji su u julu 1995. godine bili van baze holandskog bataljona i muškarce koje su holandski vojnici  iz centra Srebrenice uputili da idu kroz šumu, utvrđeno je da država Holandija nije odgovorna.

Advokat Semir Guzin najavljuje žalbu na ovu presudu i vjeruje da će isto učiniti i država Holandija.

„Tužba nije odbijena u cjelosti, ali nije ni uvažena u cjelosti. Podnijet ćemo žalbu u roku od tri mjeseca drugostepenom sudu, a taj proces može trajati do dvije godine“, rekao je on.

Munira Subašić, predstavnica udruženja Majki Srebrenice zadovoljna je izrečenom presudom.

“Sud je prihvatio odgovornost za jednu grupu ljudi, priznali su da su učestvovali u genocidu i da su odgovorni za te ljude. Mi idemo dalje i doklazaćemo da su odgovorni za sve ljude. Mislim da je ovo naša pobjeda”, kazala je Subašić za Radio Slobodna Evropa.

Advokat Semir Guzin navodi da je nakon ovakve presude važno da, iako je pravda dobijena za jednu grupu žrtava, više ne može biti poricanja javnosti i određenih političara u Holandiji.

U građanskoj tužbi pred Okružnim sudom u Hagu se navodilo da holandski vojnici, tadašnji pripadnici mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, nisu zaštitili muškarce u UN-ovoj zaštićenoj enklavi u istočnoj Bosni kada je vojska Republike Srpske zauzela grad i ubila više od 8.000 muškaraca i dječaka.

Porodice žrtava ubijenih u srebreničkom genocidu u julu 1995.godine  već 19 godina pokušavaju dokazati odgovornost holandskog bataljona koji je u to vrijeme, u okviru mirovnih trupa UN-a, trebao da čuva zaštićenu zonu Srebrenica.

Tužba koju su porodice vodile protiv Ujedinjenih naroda pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, nije dala rezultat. Rečeno je kako UN ne može odgovarati za komandnu odgovornost.

Srebreničani su podnijeli tužbu Okružnim sudom u Hagu prije sedam godina protiv države Holandije.

  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s