“U Srebrenici nije bilo genocida”

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da se u Srebrenici nije dogodio genocid, nego zločin i da Republika Srpska odbija bilo kakvo prihvatanje kvalifikacije genocida samo zato što Bošnjaci smatraju da to svi treba da prihvate.

Zločin, a ne genocid: Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske

“Genocid se nije dogodio u Srebrenici, a to što neko misli da sve druge treba da natjera da misle kako oni misle je druga stvar”, rekao je Dodik, komentarišuću usvajanje federalnog zakona koji predviđa zakonsku kaznu za negiranje genocida u Srebrenici.

Dodik je izjavio u Novom Gradu da je apsurdna priča Bošnjaka o zaštiti Srebrenice, jer se ova opština nalazi u Republici Srpskoj, a ne u Federaciji BiH. “Nije se desio genocid – desio se zločin. Za taj zločin treba da odgovaraju oni koji su ga počinili i oni već odgovaraju”, rekao je predsednik Republike Srpske.

Dodik je naglasio da niko u Srpskoj nema obavezu da prihvati da je reč o genocidu samo zato što Bošnjaci smatraju da svi to treba da prihvate i zato što su neki u Evropi i okruženju to prihvatili sistemom manjeg otpora.

“Istorijske činjenice i činjenice na terenu ne govore tako. To što je bivši predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić potpisao sramno izvještaj o stradanju više od 8.000 Bošnjaka je nešto što ne može da bude osnova za tvrdnju o genocidu”, rekao je Dodik.

On je naveo da je na mnogim prostorima stradalo puno više ljudi, navodeći primer Broda na Drini udaljenog 15-ak kilometara nizvodno od Višegrada, gde su u dva dana ustaške jedinice, u čijem su sastavu bili muslimani, ubile 6.000 Srba, što govori na koji način se ovdje pokušava selektivno prikazati istorija.

“Mi ne sporimo da je u Srebrenici bio zločin i da je bio nepotreban. Ja izražavam žaljenje i saučešće zbog stradalih, ali niko nas ne može naterati da prihvatimo kvalifikacije koje se nameću iz Sarajeva”, poručio je Dodik.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s