Hague i Steinmeier: Srebrenica trajna opomena, nema promjene granica

Srebrenica memorijalni centar

 

Ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke William Hague i Frank-Walter Steinmeier poručili su u petak kako se zločin genocida počinjen nad Bošnjacima Srebrenice nikada ne smije zaboraviti izražavajući istodobno čvrstu potporu očuvanju BiH u njenim sadašnjim granicama.
“U ime britanskog i njemačkog naroda pridružujemo se građanima Bosne i Hercegovine u sjećanju i odavanju počasti stradalima u genocidu koji se prije devetnaest godina dogodio u Srebrenici. Bio je ovo čin genocida čije razmjere Europa nije vidjela desetljećima i tragedija koja se nikada nije smjela dopustiti”, stoji u zajedničkoj izjavi dvojice ministara dostavljenoj Hini iz njemačkog veleposlanstva u Sarajevu.
Hague i Steinmeier istaknuli su kako ovime Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka istodobno potvrđuju trajnu potporu onima koji su izravno pogođeni srebreničkom tragedijom kao i privrženost svim građanima BiH.
“Nikada nećemo zaboraviti ove događaje. Ovakve komemoracije nas podsjećaju na strašne posljedice koje nastaju kada nakon otrovne retorike uslijede ubijanja i etničko čišćenje i kada se oni ne zaustave”, naveli su šefovi britanske i njemačke diplomacije.
Hague i Steinmeier su također istaknuli kako “u cijelosti odbacuju pokušaje onih koji teže izmijeniti povijest te nijekati raznolikost BiH ili rade na podrivanju njezina teritorijalnog integriteta”.
“Prepravljanje granica na Balkanu je završeno. Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo čvrsto podržavaju one u BiH koji žele graditi mirnu, ujedinjenu i prosperitetnu budućnost”, stoji na kraju izjave ministara vanjskih poslova Velike Britanije Williama Haguea i Njemačke Frank-Walter Steinmeiera.
Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s