Sarajevo: Policija otkrila kradljivce luksuznih automobila

Policija u Bosni i Hercegovini otkrila je i razbila grupu kradljivaca automobila, a na tajnom skladištu koje su koristili pronađeno je najmanje 60 luksuznih vozila rastavljenih u delove, potvrdila je Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Pripadnici Agencije uhapsili su četiri osobe s područja Sokoca na planini Romaniji koji su činili kriminalnu grupu, od kojih su trojicu zatekli kako rastavljaju ukradena vozila i pronašli delove osam automobila.

Naknadnim višesatnim pretragama pronađen je znatno veći broj delova ukradenih automobila, pa je do sada utvrdjeno da su kradljivci u Sokolac prebacili najmanje 60 ukradenih vozila i to pretežno visoke klase.

Meta kradljivaca bila su isključivo nova vozila, a policija je pronašla i tri automobila koje lopovi nisu uspeli da rastave u delove kako bi ih potom prodali na ilegalnom tržištu.

Policija i Tužilaštvo BiH pretpostavljaju da su pronađena vozila ukradena pretežno na području Kantona Sarajeva, gde je od početka godine registrovan porast takvih krađa za 40 odsto u odnosu na isti period 2013. godine.

U Sarajevu je samo tokom prva tri meseca ove godine ukradeno 206 automobila, navodi Hina i dodaje da su policija ili sami vlasnici uspeli da pronadju tek 47 ukradenih vozila.

Poslednji slučaj drske kradje zabeležen je ove sedmice kada su za
sada neidentifikovani naoružani napadači u širem centru prestonice oteli službeno vozilo ambasade Katara.

Posao lopovima na području Sarajeva olakšava i komplikovani administrativni sistem koji je na snazi u BiH, s obzirom da policija kada opazi krađu može u poteru za lopovima samo do međuentitetske granice, gde prestaju njena ovlašćenja.

Poteru može da nastavi policija Republike Srpske, ali to zahteva koordinaciju kakva u BiH uglavnom ne postoji.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s