Vlasnici i predstavnici malih akcionara firmi „Lipa“ i „Uniprom“ posetili su prekjuče direktora policije Milorada Veljovića od koga su zatražili da MUP asistira prilikom izvršenja pravosnažnih sudskih odluka i da im poštujući zakone Srbije, pomogne da povrate imovinu koju im je, kako ističu, silom uzurpirala Islamska zajednica na čelu sa muftijom Muamerom Zukorlićem.

– Rekli smo direktoru policije da država mora da shvati da je problem ozbiljan. Naši radnici prinuđeni da uđu u uzurpirane objekte i da „na silu odgovore silom“. Nećemo sada ništa preduzimati, jer je u toku ramazan, ali čim prođe Bajram, učinićemo sve da ostvarimo naša prava, otimačinu više trpeti ne možemo i nećemo – ističe Ćerim Šemsović, vlasnik Ugostiteljskog preduzeća „Lipa“. On naglašava da uzurprane objekte Islamska zajednica ne koristi za verske svrhe već u njima otvara restorane, kafiće i, kako je naglasio, neke nadstrešnice koje ruže grad.

– Pet godina imamo izvršnu presudu kojom nam se vraćaju uzurpirani objekti, naši radnici su, pošto očito na funkcioniše pravna država, silom hteli da povrate svoju imovinu, jedva smo ih umirili i ubedili da sve ipak ide mirno i zakonskim putem. Dobili smo uveravanja od direktora policije Milorada Veljovića da će biti nađeno rešenje – kaže Basri Pljakić, direktor AD „Uniprom“.

Sporni objekti su: zgrada u centru Novog Pazara, nekada robna kuća „Grmija“, a sada sedište Islamskog fakulteta, Stara novopazarska banja, i samousluga u naselju Musala. U sve ove objekte upale su pristalice muftije Muamera Zukorlića sa objašnjenjem da se radi o vakufskoj imovini, da su vlasništvo Islamske zajednice i da žele da ih renoviraju i „privedu nameni“.

Izostanak svojih pripadnika u Područnoj policijskoj upravi uvek su objašnjavali „bezbednosnim procenama“ što „u prevodu“ znači da nisu hteli da se sukobljavaju sa pristalicama muftije Zukorlića. Nezvanično, policija se „opekla“ kada je zajedno sa žandarmerijom „branila“ izgradnju obdaništa u naselju Hadžet. Od tada u policiji su znatno oprezniji. Sada vlasnici „Lipe“ i „Uniproma“ postavljaju pitanje: čemu sudovi i presude koje ne mogu da se sprovedu?

Spor sa muftijom i njegovom islamskom zajednicom ima i Opština Novi Pazar zbog nekoliko objekata koje je IZ bez dozvole izgradila na centralnom gradskom trgu. Gradski inspektori više puta su nalagali da se sporni objekti uklone, podnosili su i krivične prijave zbog divlje gradnje, ali je „zbog bezbednosne procene“ izostala asistencija policije.

Najava čelnika „Lipe“ i „Uniproma“ da su prinuđeni da na silu odgovore silom, izazvala je prilično uznemirenja u Novom Pazaru.

TAJKUNI KAO OPRAVDANjE

Iz Islamske zajednice uvek su stizala objašnjenja da „samo brane svoju – vakufsku imovinu“, za koju imaju i dokumentaciju, koju uz pomoć korumpiranih državnih struktura žele da im prisvoje novopazarski tajkuni. Za sve objekte u koje su ušli tvrde da su vakufski, odnosno njihovi, da žele da ih zaštite od propadanja i stave na raspolaganje svojim vernicima. Zgrada u centru u kojoj je smešten Islamski fakultet pre Drugog svetskog rata bila je sedište Islamske zajednice.