Međunarodna krizna grupa: BiH klizi ka raspadu

Uprkos snažnoj međunarodnoj podršci i milijardama dolara pomoći Bosna i Hercegovina polako klizi ka raspadu, a stalni izvor krize su različiti interesi tri naroda što povećava Ustav koji ne ispunjava potrebe ni Bošnjaka, ni Srba ni Hrvata, navodi se u najnovijem Izveštaju Međunarodne krizne grupe (ICG).

“Mali je rizik od smrtonosnog konflikta, ali nakon što su u tu zemlju ušle milijarde dolara pomoći, snažna međunarodna administracija i podrška Evrope ona, ipak, polako ide ka dezintegraciji. Različiti ciljevi i interesi tri naroda su stalni izvor krize koju povećava Ustav koji ne ispunjava potrebe niti jednog naroda”, navodi se u analizi ove međunarodne nevladine organiziacije, prenosi novinska agencija u BiH Patria.

Kako ističu, politička elita ima u svojim rukama sve nivoe vlasti i najveći deo ekonomije, a glasači nemaju praktičnog načina kako da ih smene. EU, za to vreme, nameće BiH zadatke koje ona ne može da ispuni.
“Međunarodni projekat izgradnje BiH bio je uspešan, a fizički ratni ožiljci se više ne vide, i u zemlji vlada mir. Ali, politička agonija pokazuje ograničenja strane intervencije. Sve više Bosanaca postavlja pitanja koje je bilo aktuelno pre rata: Hoće li
BiH ostati jedna zemlja, dve ili tri? Ako ostane jedna, hoće li imati dva ili tri entiteta”, navodi se između ostalog u izveštaju.

Srce problema je u Dejtonskom ustavu, smatraju u ICG. Potreban je novi dizajn, normalna federacija, teritorijalno definisana, ali bez posebnih uloga konstitutivnih naroda i odgovorna prema interesima i pravima svih zajednica i građana.

Međunarodna krizna grupa je donela i niz preporuka BiH vlastima, građanima, Evropskoj uniji i Veću za implementaciju mira.
Između ostalog, oni predlažu ukidanje visokog predstavnika, kantona, temeljnu ustavnu reformu i hitno podnošenje zahteva za članstvo BiH u EU i NATO.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s