SUĐENjE GENERALU MLADIĆU: Mi Srbi smo genetski jači i lepši od „poturica“!

Pukovnik Luka Dragičević je, tokom rata u BiH, bio pomoćnik komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS za moralna, verska i politička pitanja, a danas se pojavio kao svedok odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću i izjavio da su „Srbi superiorniji od poturica“.

ratko mladic hag jutjub1 SUĐENjE GENERALU MLADIĆU: Mi Srbi smo genetski jači i lepši od poturica!

Tadašnji komandant VRS, general Mladić (71) optužen je za genocid nad Muslimanima i Hrvatima.

Unakrsno ispitujući svedoka, tužilac Adam Veber (Weber) citirao je u sudnici iz dokumenta, koji je Dragičević tokom rata uputio podređenim jedinicama, da su Muslimani, odnosno „poturice genetski…inferiorni“.

Dragičević je prokomentarisao da je to „po suštini sve tako…iz iskustva životnog“, dodajući da se „bavio biologijom…fitogenezom, etnogenezom“ i da stoji iza te tvrdnje.

Na tvrdnju zastupnika optužbe: „To je rasizam, a vi ste rasista“, svedok je uzvratio: „Naravno da nije“.

Tužilac Veber je, potom, iz istog Dragičevićevog dokumenta, naveo i rečenicu: „Mi (Srbi) smo genetski jači, bolji, lepši i pametniji“ od „poturica“.

„To je moje životno iskustvo i iza toga stojim“, potvrdio je svedok.

Isti komentar dao je i nakon što ga je tužilac Veber pitao veruje li zaista da su „Srbi genetski lepši“, uz opasku da je „tu bilo i propagande smišljene na podizanje morala vojnika“.

U istoj „instrukciji“ potčinjenim oficirima za moral, Dragičević je, kako je citirao tužilac, napisao i da će „dobro odmereni udarac po nosu primorati „poturice“€™ da ponovo promene veru“.

„Da, kažem da su vrlo često menjali veru i naciju i da vrlo lako mogu izmisliti neku novu veru i naciju…Znao sam kako treba voditi borbu protiv njih da bi bila uspešna“, kazao je na to svedok.

Tokom ispitivanja, tužilac je dokazivao i da su Milan Lukić i drugi vinovnici otmica i ubistava muslimanskih civila u Sjeverinu i Štrpcima, 1992-93, tada bili pripadnici Višegradske brigade kojom je u to vreme komandovao Dragičević.

Svedok je, međutim, to negirao, prihvatajući, međutim, da su se neki od dobrovoljaca u okviru brigade međusobno nazivali „Osvetnicima“ i „Garavim sokakom“. Tako su, po tužiocu, sebe nazivali i Lukićevi ljudi.

Suočen sa izjavom samog Lukića da je bio pripadnik Višegradske brigade VRS, svedok je odgovorio: „Nije i nisam video, ni čuo da je učestvovao u bilo kojoj borbenoj aktivnosti brigade. Nije ni mogao, jer nije bio pripadnik brigade“.

Za otmice u Sjeverinu i Štrpcima, Dragičević je, kako je tvrdio, „saznao iz medija“.

Haški tribunal je Lukića pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog teških zločina nad višegradskim Muslimanima, uključujući i spaljivanje 120 živih civila u dve kuće. U Srbiji je bio osuđen na 20 godina zatvora zbog otmice i ubistva 16 sjeverinskih Muslimana.

Iskazom sledećeg svedoka odbrane, suđenje generalu Mladiću biće nastavljeno sutra. Optužnica ga tereti za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s