Obrezivanje smanjuje rizik od raka prostate i HIV-a

Stručnjaci preporučuju odraslim neobrezanim muškarcima da se podvrgnu ovom hiruškom zahvatu, iako se cirkumcizija najčešće radi kada je muško dete još uvek beba.

Rezultati velikog istraživanja, nedavno objavljenog u časopisu BJUI (British Journal of Urology) pokazali su da obrezivanje ima odbrambeni efekat protiv raka prostate, pogotovo među tamnoputim muškarcima koji spadaju u visokorizičnu grupu.

Obrezivanje.jpg

Istraživanje je, takođe, pokazalo da je kod muškaraca koji su obrezani stariji, u uzrastu od 35 i više godina, rizik od pojave raka prostate pao za čak 45 odsto, piše Everyday Health.

Kod muškaraca koji su obrezani tokom prve godine života, taj rizik je smanjen je za 14 odsto, što je naročito važno za rizične grupe.

Inače, tri različita istraživanja su dokazala da obrezivanje igra zaštitnu ulogu i kod zaraze HIV-om, a istraživanja sprovedena u Keniji, Južnoafričkoj Republici i Ugandi pokazala su da obrezivanje smanjuje mogućnost infekcije HIV-om za čak 60 odsto.

Nekoliko istraživanja je otkrilo da neobrezani dečaci imaju mnogo veće šanse da dobiju infekciju urinarnog trakta u odnosu na neobrezane.

Prema istraživanju koje je 2012. godine objavio Kanadski zdravstveni list, rizik od infekcija kod neobrezanih dečaka je smanjen za 88 odsto.

S druge strane, Kraljevsko holandsko udruženje lekara (KNMG) se založilo za prestanak obrezivanja dečaka, saopštivši da je takav zahvat medicinski nepotreban i da krši prava deteta.

Obrezivanje 2.jpg

KNMG, organizacija stara 160 godina koja okuplja 46.000 holandskih lekara, smatra da se tim zahvatom krši „telesni integritet“. Inače, većina obrezivanja u Holandiji se vrši iz verskih razloga, bez ikakve medicinske potrebe.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2007. godine, oko 30 odsto muškaraca u svetu je obrezano.

U Srbiji se obrezivanje uglavnom vrši na verskoj osnovi i kada dete ima fimozu – suženje kože polnog organa, zbog čega dete ne može adekvatno da mokri ili može imati problem sa erekcijom, kada se javlja bol, a može postojati i kao estetski problem.

Kada je reč o obrezivanju, Srbija se pridržava evropskih stavova da je ta intervencija nužna samo ako je medicinski opravdana, iako u nekim kulturama i religijama postoji ono što se zove ritualno obrezivanje.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s