Sarajevo slavi okupatora

Histerija oko obeležavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata u FBiH nastavljena je i u danima posle Vidovdana. Naime, na sarajevskom groblju Lav održana je komemoracija u znak sećanja na 2.456 vojnika s cele teritorije nekadašnje Austrougarske imperije, kao i na sve druge koji su za vreme Prvog svetskog rata sahranjeni na tom groblju.

okupirano sarajevo fejsbuk Sarajevo slavi okupatora

Time je u Sarajevu odata počast okupatorskim vojnicima što je na tragu politike koja se proteklih godina vodi iz glavnog grada BiH, a čiji je glavni cilj veličanje Austrije, Franca Ferdinanda i svega što je ta država radila, a omalovažavanje i ponižavanje Mlade Bosne, Gavrila Principa i slobodarskih ideala.

Kako su prenele agencije, većina naslednica, država koje su nastale na teritoriji austrougarske učestvovale su preko svojih predstavnika pod motom: „Ono što je zajedničko, iznad svega što nas razdvaja“.

Ispred skulpture velikog lava otkriven je spomen ploča i položen venac sa zastavama tih država, kao zajednički gest i apel za zalaganje za mirnu sadašnjost i budućnost.

Međutim, za istoričare i analitičare potpuno su jasne poruke koje su ovih dana plasirane iz Sarajeva. Osim pokušaja da se rehabilituje okupator i veliča država koja je anektirala BiH, događaji iz Prvog svetskog rata stavljaju se u kontekst zbivanja u građanskom ratu sa početka devedesetih, a za oba sukoba potrebno je okriviti – Srbe.

Istoričarka iz Rusije dr Jelena Guskova izjavila je da oni koji žele reviziju istorije i iznose nove navodne dokaze o uzrocima i razlozima početka Prvog svetskog rata i žele da srpski narod bude okrivljen kako bi se reklo da su Srbi uvek krivi, pa i za ono što se u Bosni dešavalo devedesetih godina prošlog veka.

Guskova ovih dana učestvuje na velikoj međunarodnoj konferenciji o temi „Sto godina od početka Prvog svetskog rata, istorijske i pravne studije“. Sa ovog skupa šalju se poruke o pokušaju zamene teza, unižavanju slobodarskih tradicija Mlade Bosne i srpskog naroda, i ukazuje na izvrtanje istorije.

Nakaradna prevara

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je srpski narod nosio oslobodilačke ratove, zajedno sa drugim narodima na ovim prostorima, ali da se to tako ne predstavlja u Sarajevu, gde pokušavaju da borce za slobodu prikažu na neki sasvim drugi način.
– Očigledno je da je to prevara, tamo postoji nekakva diktatura koja pokušava da obeleži istoriju na nakaradan način – smatra Dodik.

Austrija pere ruke od rata

Pre stotinu godina, muškarci i žene sa teritorije bivšeg Austrougarskog carstva i iz celog sveta su poslati u rat. Sve strane su tragično verovale da je to viši interes njihovih zemalja, nacija i vođa. Kasniji tok događaja je bio dramatičan sa čak više razarajućim ratovima. Ipak, 100 godina kasnije ljudska prava, vladavina zakona i demokratija kreiraju bolji svet, navedeno je u saopštenju iz Ambasade Austrije u BiH.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s