I BiH se oslanja na Merkelovu

 

 Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija zadovoljan što je Nemačka preuzela inicijativu po pitanju zapadnog Balkana.

Foto: Tanjug, arhiva

On ocenjuje da se time perspektiva članstva u EU drži “istinski otvorenom”.

On dodaje i da se time “blokiraju ksenofobične, antiimigrantske političke opcije koje su u nekim državama pobedile na evropskim izborima”.

Lagumdžija smatra i da bi kancelarka Angela Merkel mogla da pomogne BiH u poboljšanju funkcionisanja federalizma u toj zemlji.

Preterano je očekivati da će angažman Nemačke rezultirati efikasnijem rešavanju pitanja ulaska BiH u EU, kaže Lagumdžija, i napominje da ni Nemačka ni bilo koja druga zemlja EU ne može da ukloni probleme koje u državi sami moraju da rešavaju.

Medjutim, istakao je on za agenciju Fena, Nemačka i kancelarka Merkel lično imaju snagu i autoritet za istinsko otvaranje perspketive ka EU i to je najveća usluga koju Nemačka u ovom trenutku može da učini regionu.

Kada je BiH u pitanju, tu bi angažman Nemačke mogao biti i nešto specifičniji – da pomogne svojim iskustvom u poboljšanju funkcionisanja našeg federalizma, kaže Lagumdžija i podseća na bogato iskustvo te zemlje, još od Bizmarka, gde je “federalizam podeljen, a visoka decentralizacija sastavni deo funkcionalnog sistema”.

Šef BiH diplomatije očekuje da Nemačka bude nosilac značajnijeg uključivanja medjunarodnih aktera na putu BiH u EU, ali i u evroatlantskim integracijama.

On podseća i na zaključke Saveta za spoljnu politiku EU iz aprila ove godine, u kojima je naglašeno opredeljenje da se ključne ekonomske i socijalne reforme moraju sprovoditi odmah, a sveobuhvatne strukturalne i ustavne reforme, uključujući i presudu “Sejdić-Finci”, nakon oktobarskih izbora u BiH.

Inače, kako podseća agencija Fena, na konferenciju u Berlinu koju 28. avgusta saziva nemačka kancelarka Angela Merkel, biće pozvani premijeri, ministri spoljnih poslova i ministri privrede zemalja regiona i predstavnici EU, a glavna tema biće – ulazak svih država zapadnog Balkana u EU.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s